Eveniment

Ministerul Sanatatii propune scoaterea farmaciilor din mall-uri

Ministerul Sanatatii propune scoaterea farmaciilor din mall-uri

Mall-urile, complexele care absorb acum cel mai mare trafic de oameni, reprezinta o locatie buna pentru farmacii

19.08.2008, 18:48 37

In prezent, deschiderea de farmacii se face pe baza unui criteriu demografic, respectiv o farmacie la 3.000 de locuitori in Bucuresti, o farmacie la 3.500 de locuitori in orasele resedinta de judet, si o farmacie la 4.000 de locuitori in alte orase. Ca exceptie mai pot fi infiintate unitati in gari, daca nu exista o farmacie in imediata apropiere si in complexurile comerciale de mari dimensiuni.
Proiectul de hotarare de guvern pentru aprobarea Normelor privind infiintarea, organizarea si functionarea unitatilor de distributie de medicamente de uz uman al Ministerului Sanatatii modifica criteriul demografic din Bucuresti, micsorand numarul locuitorilor carora le revine o farmacie la 2.500.
"Deocamdata este vorba despre un proiect aflat in dezbatere publica pentru care primim inca opinii. Nu cred ca vom renunta la infiintarea de farmacii in complexurile comerciale de mari dimensiuni. Am primit insa propuneri sa restrangem infiintarea de farmacii in complexurile comerciale de sub 8.000 de metri patrati. Acum incercam sa vedem de ce 8.000 si nu 10.000 de metri patrati. Fiind vorba despre o dezbatere publica, suntem deschisi la pareri", a declarat pentru ZF Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii.
In ultimii ani, farmaciile au avut alaturi de banci cel mai rapid ritm de extindere astfel incat, in prezent, la nivelul intregii tari, functioneaza circa 5.000 de unitati.
Din acestea, cateva sute functioneaza in centrele comerciale de mari dimensiuni, potrivit estimarilor jucatorilor din piata.
Extinderea la nivelul centrelor comerciale a fost preferata de unii retaileri farmaceutici datorita faptului ca genereaza venituri mai mari din OTC-uri (medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala) si parafarmaceutice, adica produse ale caror adaosuri nu sunt plafonate de reglementarile in vigoare.
Pentru medicamentele care se elibereaza pe baza de reteta, exista preturi maximale, astfel ca si profiturile generate sunt plafonate.
O alta modificare pe care o aduce proiectul de act normativ se refera la suprafata minima a unei farmacii care ar urma sa creasca de la 40 la 70 de metri patrati. Potrivit ministrului, aceasta modificare este necesara "pentru a se respecta standardele internationale".
De asemenea proiectul prevede ca autorizatia de functionare a unei farmacii ar urma sa fie valabila cinci ani si nu pe termen nelimitat cum este in prezent.
In ceea ce priveste autorizatiile acordate, acestea ar urma sa mai fie valabile doi ani de la data intrarii in vigoare a actului normativ.
Pe de alta parte, infiintarea de noi unitati in mediul urban de catre operatorii care au deja doua farmacii ar putea fi conditionata de infiintarea unei farmacii in mediul rural.
In zonele rurale exista foarte putine farmacii, fatorita faptului ca investitiile legate de functionarea unei farmacii se amortizeaza foarte greu.
"Actualmente, niciun act normativ in vigoare nu prevede o astfel de conditionare", a spus Dominic Morega senior associate, al casei de avocatura Musat&Asociatii.
Vanzarile de medicamente prin intermediul farmaciilor au atins 2,98 mld. lei (811,6 mil. euro) in prima jumatate a acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO