Eveniment

Miniştrii de Externe din NATO au decis să invite Muntenegrul să adere la Alianţă

Miniştrii de Externe din NATO au decis să invite...

Autor: Ioana Bojan

02.12.2015, 10:19 137

"Politica uşilor deschise dusă de NATO a ajutat la răspândirea securităţii, stabilităţii şi valorilor democratice pe care le apără Alianţa", a afirmat Stoltenberg.

Invitaţia adresată de NATO Muntenegrului pentru a adera la Alianţa militară este un semnal pozitiv pentru Balcanii Occidentali, a apreciat vicepremierul muntenegrean Igor Luksici.

"Aceasta este o zi mare pentru ţara mea, cred ca una binemeritată", le-a spus el miniştrilor de Externe din statele NATO, după ce au luat această decizie. "Invitaţia pentru Muntenegru este de asemenea o veste bună pentru Balcanii Occidentali, pentru consolidarea securităţii şi stabilităţii" regiunii, a apreciat el.

Luksici a promis că ţara sa va continua implementarea reformelor, de exemplu prin lupta împotriva corupţiei sau îmbunătăţirea sectorului apărării.

"Suntem conştienţi să invitaţia nu este finalul procesului, ci începutul unuia nou", a subliniat el. "Suntem hotărâţi să ne îmbunătăţim constant şi să lucrăm fără încetare, nu pentru a le face altora pe plac, ci pentru a schimba în bine societatea noastră", a precizat vicepremierul muntenegrean.

Muntenegrul va fi cel de-al treilea stat din Balcanii Occidentali care aderă la NATO, după Albania şi Croaţia.

Rusia a avertizat însă că această decizie ar dăuna securităţii europene şi ar tensiona şi mai mult relaţiile dintre NATO şi Moscova, care sunt deja la cel mai redus nivel din cauza crizei ucrainene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO