Eveniment

Ministrul comunicaţiilor caută un investitor la Poştă până în 2013

Ministrul comunicaţiilor caută un investitor la Poştă până în 2013

Autor: Mirabela Tiron

13.04.2012, 00:04 262

Privatizarea Poştei Române se va încheia la finalul acestui an sau în primele luni ale anului 2013, nu în iunie anul acesta, aşa cum s-a convenit în urma discuţiilor cu FMI, termenul avan­sat iniţial fiind unul nerealist, po­tri­vit lui Răzvan Mustea, ministrul co­municaţiilor citat de Mediafax.

"Poşta Română es­te cel mai mare an­ga­jator şi o companie foar­te im­por­tantă pentru sta­tul ro­mân, unde de­ţine 75% din capi­ta­lul so­cial. Nu sunt de acord cu pri­va­ti­za­rea ope­ra­to­rului poş­tal cu orice preţ şi în ori­ce con­diţii. Vrem să iden­tifi­căm un inves­titor se­rios pen­tru Poşta Ro­mână. După încheie­rea acestui pro­­ces, statul va ră­mâne ma­joritar, cu 51% din ca­pital", a spus Mustea.

La ultimele discuţii, Gu­vernul şi FMI con­ve­ni­seră ca ter­me­nul în care autorităţile trebuie să gă­sească un in­ves­titor strategic dispus să pre­ia cel puţin 20% din acţiuni la Poşta Ro­mână, în ur­ma unei majorări a capitalului so­cial, să fie prelungit până la sfârşitul lunii iunie.

Poşta este cel mai mare operator poştal din România, fiind controlat de Mi­nisterul Comunicaţiilor cu un pachet de acţiuni de 75% şi de Fondul Proprie­tatea cu 25%.

Mustea a adăugat că privatizarea companiei va începe cu selectarea unui consul­tant juridic, de­mers care se va încheia în cel mult o lună, ur­mat de ale­ge­rea unui con­sultant de pri­va­tizare. Mai multe com­pa­nii de profil s-au ară­tat in­te­re­sate de Poştă, prin­tre care se nu­mără şi ope­ra­torul poş­tal na­ţional din Bel­gia, potrivit ministrului.

În 2010 compania fi­naliza cu pier­deri 28 mil. euro la afaceri de 327 mil. euro o reţea de circa 6.000 de unităţi poş­ta­le, din care cele mai multe aflate încă în "epoca ghi­şe­elor cu gea­muri", la care se for­mează cozi, şi cu un mo­del comunist de avi­zări, pe hârtii com­pletate de mâ­nă, în loc de avizări telefonice sau prin e-mail.

Potrivit datelor prezentate de mi­nis­tru, Poşta a încheiat anul trecut cu pierderi de 68 milioane de lei (15 mil. de euro), din care 30 milioane de lei (6,9 mil. euro) reprezintă provizioane pen­tru diverse litigii, potrivit ministrului, citat de Mediafax. În martie anul aces­ta oficialii Poştei transmiteau alte date cu privire la pierderi, respectiv un nivel de 4,3 milioane de euro aferent anului 2011, pe fondul rezilierii contractelor păguboase în valoare de 441 de milioane de euro.

Circa 511 salariaţi ai Poştei Române au fost concediaţi anul acesta, dar până la finalul anului nu vor mai avea loc alte disponibilizări colective. "Nu este o si­tuaţie plăcu­tă nici pen­tru noi şi, cu siguranţă, nici pentru salariaţii Poş­tei Române. Cei 511 sa­lariaţi con­ce­diaţi vor pri­mi până la 30 de salarii com­pensatorii şi vor par­ticipa la pro­gra­me de in­formare, con­siliere şi me­diere pen­tru găsirea de noi lo­curi de muncă", a spus Mustea. Încasările lu­nare ale ope­ra­torului poştal se ridică la 110 mil. lei (25,5 mil. euro), iar cheltuielile cu personalul însu­mează 67 mil. lei (15,8 mil. euro)

"Deci, peste 60% din cheltuielile Poş­tei sunt reprezentate de personal. Pe de altă parte, în structura veniturilor, circa o treime revine comisionului de distribuire a pensiilor. Concluzia este că ar fi nevoie de o politică mai eficientă pen­tru activitatea Poştei. Secretul unui ma­nagement eficient nu este întot­dea­una să tai din cheltuieli, trebuie să creşti şi veniturile", a spus Mustea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO