Eveniment

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: bugetul iniţial pentru componenta energetică din PNRR este de 1,3 mld. euro

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: bugetul iniţial...

Autor: Mediafax

21.03.2021, 13:11 172

Bugetul iniţial de negociere pentru componenta energetică din PNRR este de 1,3 miliarde de euro, pentru  anunţă pe Facebook ministrul de resort Virgil Popescu. 

Ministrul spune că Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă va ajuta tranziţia verde, care ar trebui să fie sprijinită prin reforme şi investiţii în tehnologii şi capacităţi verzi, inclusiv în biodiversitate, eficienţă energetică, renovarea clădirilor şi economia circulară, contribuind în acelaşi timp la obiectivele Uniunii privind clima, promovând creşterea sustenabilă, creând locuri de muncă şi menţinând securitatea energetică.

„De aceea, prin PNRR ne propunem să avem o componentă de: energie regenerabilă şi eficienţă energetică, care prevede dezvoltarea unui program de investiţii pentru operatorii economici din industrie şi IMM-uri în vederea implementării măsurilor de eficienţă energetică, precum şi sprijinirea inovării prin finanţarea unor tehnologii noi, digitalizare capacităţi verzi, proiecte demonstrative cu impact în creşterea eficienţei energetice şi reducerea GES.

Totodată, la componenta de cercetare, dezvoltare şi inovare a fost inclusă crearea unui sistem de granturi pentru cercetare şi dezvoltare în domenii de nişă cum ar fi acumulatorii de litiu, hidrogen verde”, spune ministrul.

Alte proiecte privesc infrastructura de gaz natural în amestec cu hidrogen şi alte gaze verzi. Este vorba de modernizarea, reabilitarea şi adaptarea infrastructurii existente de transport şi distribuţie de gaze naturale pentru integrarea hidrogenului şi a altor gaze verzi, precum şi integrarea de instrumente inteligente, tehnologii IT sau care pot fi accesate de la distanţă.

Investiţii vor fi făcute în decarbonarea producţiei de energie electrică, prin restructurarea marilor producători de energie care folosesc combustibilii solizi fosili (C.E.O./C.E.H.), asigurându-se utilizarea RES şi tranzitoriu a gazelor naturale împreună cu alţi combustibili alternativi, e.g. hidrogen, finanţarea unor scheme pentru instalarea de E-SRE şi gaze regenerabile descentralizate, inclusiv pentru îmbunătăţirea accesului la energie in comunităţi dezavantajate, precum şi implementarea unor investiţii în domeniul energiei solare, în utilizarea hidrogenului şi în cogenerare de înaltă eficienţă şi implementarea unor sisteme energetice inteligente.

Ministrul mai promite investiţii pentru noua industrie energetică în Valea Jiului şi Gorj

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO