Eveniment

Ministrul sanatatii promite pachetul de servicii medicale de baza pana in toamna

18.07.2007, 18:52 16

Pachetul de servicii medicale de baza, care reglementeaza serviciile la care au dreptul asiguratii in sistemul public, urmeaza sa intre in vigoare la 1 octombrie 2007, a anuntat ieri ministrul sanatatii.
"Pana pe 25 iulie, cel mai tarziu, acesta (pachetul de servicii - n.red.), va fi pus pe site-ul Ministerului Sanatatii pentru a fi supus dezbaterii si urmeaza sa intre in vigoare la 1 octombrie", a spus Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii.
Finalizarea pachetului de servicii medicale de baza este asteptata de mai multi ani mai ales de companiile de asigurari care isi vor putea construi astfel ofertele.
"Subiectul este de ani de zile pe agenda Ministerului Sanatatii. Definitivarea pachetului minimal va reprezenta inceputul asigurarilor private in Romania. Este o conditie sine qua non (obligatorie - n.red.) a dezvoltarii acestora", a spus Tudor Moldovan, directorul general al Generali Asigurari, una dintre companiile care ofera asigurari private de sanatate.
El a precizat insa ca impactul asupra companiilor de asigurare nu va fi imediat, acestea avand nevoie de timp pentru a-si structura ofertele.
"Daca pachetul de servicii minimale va fi intrat in vigoare anul acesta, in 2008 ne asteptam la un impact pozitiv asupra pietei", a mai precizat Moldovan.
Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in 2006 primele brute subscrise pe segmentul de sanatate (incluzand aici si asigurarile de calatorie in strainatate) au insumat 46,2 mil. lei (13 mil. euro), in crestere cu 68% comparativ cu 2005.
Raportat la totalul pietei asigurarilor, ponderea politelor de sanatate se ridica la 0,81%, comparativ cu 0,62% in 2005.
Potentialul de dezoltare este extrem de ridicat, existand premisele pentru dublarea pietei in fiecare an pana in 2017, potrivit reprezentantilor CSA.
Potrivit actualelor prevederi legislative, asigurarile de sanatate sunt deductibile din impozitul pe venit si profit in limita a 200 de euro pe an.
Printre companiile care ofera asigurari de sanatate se numara Interamerican, Allianz-Tiriac, Aviva, Asirom sau Generali.
O alta masura pe care ministrul sanatatii o are in vedere pentru toamna acestui an este reducerea pretului la medicamente cu pana la 15%.
Noile preturi vor intra in vigoare la 1 septembrie, dupa care va exista o perioada de doua luni de ajustare a stocurilor la nivelul distribuitorilor, respectiv farmaciilor.
Declaratiile ministrului sanatatii au fost facute cu ocazia prezentarii proiectului "Reglementarea platilor informale in sistemul de sanatate romanesc".
Potrivit lui Nicolaescu, platile informale din sistemul sanitar au fost de 360 mil. dolari in 2004, ceea ce reprezinta peste 10% din totalul cheltuielilor pentru sanatate. O contributie mai mare la acestea au familiile mai sarace, comparativ cu restul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO