Eveniment

Mister la SNTR: consortiul cu afaceri de 1 mld. dolari si-a trimis avocatul sa semneze

22.01.2004, 00:00 18



Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) a semnat ieri cu reprezentantul consortiului Tobacco 2003 UE, format din Galaxy Energy International Ltd din Insulele Virgine Britanice si CTS SRL din Italia, contractul de vanzare a 56% din actiunile Societatii Nationale "Tutunul Romanesc" SA (SNTR). Reprezentantii consortiului au lipsit de la semnarea contractului.



Valoarea totala a tranzactiei a fost anuntata la aproape 12 mil. euro din care 5,5 mil. euro reprezinta datoriile comerciale asumate de cumparator, 1,6 mil. euro - pretul platit pentru actiuni, iar restul investitii tehnologice, pentru protectia mediului si capital de lucru. "Amanarea privatizarii ar fi insemnat conform studiilor comandate numeroase prejudicii pentru producatorul national de tigarete. Consultantul sutinea ca doar fabricile de la Bucuresti si Ramnicu Sarat sunt valoroase. Nu puteam tine cont de aceste recomandari reci si echidistante. In schimb, prin aceasta privatizare am reusit sa asiguram locuri de munca angajatilor de la SNTR pentru urmatorii cinci ani dar si sa le oferim celor 50.000 de mici fermieri care cultiva tutun posibilitatea valorificarii materiei prime", a declarat ieri Ovidiu Musetescu, presedintele APAPS.



El a recunoscut ca au mai existat intentii din partea multinationalelor prezente pe piata romaneasca pentru preluarea SNTR, insa acestea nu s-au concretizat in oferte finale. "Am fost bucuros cand am primit acele scrisori de intentie, dar din pacate s-a ramas doar la acest nivel", a afirmat Musetescu.



Consortiul britanico-italian a beneficiat din partea statului de un "bonus" de 1.000 de miliarde de lei, reprezentand datoriile catre bgetul de stat ale societatii sterse prin hotarare de guvern.



Reprezentantii consortiului, care, conform APAPS, ar avea afaceri de peste 1 mld. euro, nu au fost ieri prezenti la semnarea contractului. Dealtfel, consortiul este inconjurat de mister, iar toata tranzactia ridica semne de intrebare, mai ales ca de putine ori in istoria privatizarilor APAPS cumparatorii au lipsit de la semnarea actelor finale.



Stephan Jarvis, partenerul firmei de avocatura engleze Ince&Co, care a semnat in numele consortiului actele de vanzare-cumparare a spus ca principala activitate a Galaxy o reprezinta managementul si administrarea navelor, in timp ce CTS Italia este un procesator de tutun ce activeaza pe aceasta piata de 250 de ani.



"Acest consortiu a fost format special pentru aceasta privatizare si indeplinim cele doua conditii impuse de statul roman:avem o cifra de afaceri de 1 miliard de dolari dar si experienta necesara", sustine Jarvis. El a mai spus ca nu este in masura sa ofere detalii despre actionarii Galaxy si ca nu poate oferi nici un fel de informatii legate de capacitatile de productie sau care au fost cantitatile de tutun procesate de CTS Italia, si nici chiar catre cine a vandut aceasta companie tutun anul trecut.



"Nu pot oferi detalii nici despre care sunt intentiile celor doua companii referitoare la viitorul SNTR pentru ca acestea fac parte dintr-un aranjament confidential dintre cei doi componenti ai consortiului", a afirmat Jarvis.



Musetescu a tinut ieri sa infirme zvonurile legate de prezenta omului de afaceri Ioan Niculae, fost actionar majorar al SNTR - actualemente actionar minoritar, in spatele consortiului care tocmai a cumparat producatorul national de tigarete. "Nu am identificat nici o legatura intre firmele domnulu Ioan Niculae si acest consortiu. Dar poate ca nu ar fi rau sa existe si un roman actionar la o firma cu o cifra de afaceri de un miliard de dolari", a afirmat Musetescu.



Printre celelalte obligatii asumate de cumparator se numara mentinerea obiectului principal de activitate pe urmatorii 5 ani si realizarea unei cifre de afaceri din care minim 70 de procente sa fie obtinut din obiectul de activitate al societatii asa cum este prevazut in statutul acesteia.



SNTR a inregistrat in 10 luni ale anului trecut venituri totale de 2.527 mld. lei (76 mil. $), cheltuieli totale de 3.108 mld. lei si o pierdere neta de 581,2 mld. lei. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO