Eveniment

Modernizarea Aeroportului Craiova pentru Ford: 69 mil. euro

06.06.2008, 20:36 32

Investitiile pentru modernizarea si extinderea Aeroportului Craiova astfel incat sa poata prelua traficul de pasageri si de marfa generat de cumpararea fostei uzine auto Daewoo de catre Ford se vor ridica la 69 mil. euro, programul urmand sa fie realizat in patru etape, a declarat pentru ZF Mircea Dumitru, directorul aeroportului.
Potrivit reprezentantilor Aeroportului Craiova investitia va fi realizata in parteneriat cu un operator strain.
"Am avut discutii deja cu potentiali clienti ce vor sa inchirieze spatii si purtam negocieri cu o companie italiana apropiata de operatori si producatori de aeronave pentru incheierea unui parteneriat public-privat de exploatare a aeroportului", a declarat Mircea Dumitru.
Aeroportul opereaza deja zboruri saptamanale pentru angajatii straini ai Ford si desfasoara zboruri regulate spre destinatii din Italia, Grecia si Germania.
Dumitru a mentionat ca incheierea acordului cu investitorul strain este pe ultima suta de metri, iar cea mai mare parte a cheltuielilor pentru reabilitare va fi acoperita de compania privata. Programul presupune refacerea suprafetelor de miscare existente si balizarea aeroportului, extinderea pistei cu 500 de metri, pana la 3.000 de metri lungime, constructia unei noi aerogari si utilarea statiei de pompieri.
Lucrarile vizeaza infrastructura civila a aeroportului, partea folosita de catre Ministerul Apararii urmand sa fie conservata. "Studiile au indicat o stare buna a infrastructurii, iar probabil in viitor, odata cu extinderea previzionata pentru traficul de marfa, vor fi reafectate si o parte din caile care sunt restrictionate aviatiei civile si apartin armatei", a spus Dumitru.
Spatiile logistice de pe platforma de aproximativ 260 de hectare a aeroportului urmeaza sa fie concesionate in principal viitorilor furnizori ai producatorului auto Ford. Potrivit reprezentantilor aeroportului, doua companii belgiene ce produc componente auto s-au aratat interesate de preluarea unor suprafete logistice.

Parc industrial de 86 ha
Pentru atragerea investitorilor pe raza municipiului Craiova, in special a celor din industria auto, autoritatile judetene au anuntat constructia celui de-al doilea parc industrial, cu o suprafata de 86 de hectare, actualul parc fiind complet ocupat. Terenul destinat viitorului parc este localizat pe fosta statiune agricola experimentala de la Simnic, spre iesirea de nord a Craiovei. "Parcul nu va fi doar pentru viitori furnizori ai Ford, ci pentru orice investitori vom putea atrage. Noi puteam doar sa le oferim diferite locatii, si i-am dus chiar si in Filiasi sau Segarcea, unde exista si forta de munca si utilitati", a declarat Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO