Eveniment

Moody's nu revizuieste ratingul in scadere

17.01.2008, 19:42 13

Agentia de evaluare financiara Moody's recomanda Romaniei sa se concentreze pe investitiile in infrastructura si nu pe cheltuielile sociale pentru a nu afecta perspectivele de crestere economica pe termen lung, transmite Reuters.
Moody's a reiterat insa ca nu exista riscul unei revizuiri in scadere a ratingului "Baa3" acordat Romaniei.
Bugetul general consolidat a inregistrat, la finele anului trecut, calculat dupa metodologia romaneasca, un deficit de circa 2,4% din PIB.
Cheltuielile sociale, efectuate inainte de alegerile parlamentare care vor avea loc in acest an, au alimentat supraincalzirea economiei si ar putea urca deficitul bugetar peste tinta de 2,7% din PIB stabilita pentru 2008, considera analistii.
"In ultimii cativa ani, guvernul s-a concentrat prea mult pe cheltuieli curente si insuficient in cazul investitiilor", a declarat Kenneth Orchard, analist Moody's pentru Romania. El a aratat ca cea mai mare parte a cresterilor de cheltuieli au fost pentru majorarea salariilor si a pensiilor. Totodata, analistul Moody's a cerut guvernului sa reia procesul de reforma, in prezent "blocat" in domenii precum educatie, administratie publica, privatizare, justitie si combaterea coruptiei. Orchard a spus insa ca, avand in vedere ciclul electoral, este improbabil ca guvernul sa se concentreze pe investitii si accelerarea reformelor.
Romania se confrunta cu dilema de a investi in infrastructura si in programe de combatere a saraciei pentru a-si imbunatati competitivitatea pe piata comunitara, concomitent cu mentinerea cheltuielilor la un nivel scazut pentru a tine sub control inflatia si deficitul de cont.
Anul trecut, Standard & Poor's a revizuit la negativ perspectiva ratingului Romaniei, ca urmare a ingrijorarii legate de lipsa de reactie a autoritatilor fata de amplificarea deficitului extern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO