Eveniment

Multinationalele ar putea plati impozit pe profit acasa

26.09.2007, 19:12 15

Multinationalele nu vor mai plati impozitul pe profit in statele unde activeaza, daca proiectul Comisiei Europene pentru o baza unica consolidata a impozitului pe profit va intra in vigoare.
Stabilirea veniturilor, a cheltuielilor si a profitului impozabil se va face intr-un singur stat (cel in care se afla compania - mama), urmand ca impozitul sa se incaseze in acel stat si sa fie apoi distribuit catre celelalte state in care compania are activitati. Comisia spera ca noul sistem sa fie pus la punct pana in 2010.
Sistemul propus de Comisie, cunoscut sub denumirea de Baza Unica Consolidata a Impozitului pe Profit (Common Consolidated Corporate Tax Base "CCCTB") va avea un caracter optional, aplicandu-se in paralel cu metodele de calcul existente in fiecare stat membru.
Companiile care vor folosi formula unica valabila in Europa vor calcula totalul profiturilor obtinute de pe intreg teritoriul Uniunii Europene si apoi le vor realoca tarilor in care companiile au activitate economica, pentru a fi impozitate cu cota de impozit pe profit aplicabila in tarile respective.
Propunerea Comisiei a fost sustinuta de 78% din profesionistii fiscali din Uniunea Europeana si Elvetia, arata un studiu realizat de KPMG International la care au participat directori financiari si directori din domeniul fiscal din cadrul a peste 400 de companii.
Numarul respondentilor din Romania a fost de 10, rata de sustinere atingand nivelul de 90%. Printre cele mai sceptice tari s-a aflat Marea Britanie, cu un sprijin de numai 62% pentru planurile Comisiei Europene.
Principalele contrargumente sunt legate de posibilitatea ca noul sistem paneuropean de calcul sa genereze o crestere a impozitelor si de costurile destul de ridicate de implementare.
Principalii beneficiari ai formulei unice de calcul vor fi multinationalele de dimensiuni mari care activeaza in sectorul bancar si de servicii financiare, potrivit KPMG Romania.
"Introducerea unei cote unice la nivelul UE nu este realista. Investitorii sunt in principal atrasi in Romania de nivelul redus de 16% al cotei impozitului pe profit. Armonizarea cu alte state membre UE ar insemna cresterea semnificativa a acestei cote si posibil revenirea la un sistem progresiv, ceea ce ar genera o opozitie puternica din partea guvernului si a investitorilor", spune Patrick Leonard, Tax Partener la KPMG Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO