Eveniment

Muresan si Hossu, achitati, dar trebuie sa plateasca mari despagubiri

01.02.2005, 00:00 25



Tribunalul Constanta i-a achitat pe fostul actionar majoritar al Bancii Dacia Felix (BDF), Sever Muresan, si pe fostul director al bancii, Mircea Horia Hossu, in procesul intentat de Eurom Bank (fosta BDF), obligandu-i insa la plata unor sume totalizand cateva zeci de milioane de dolari.



Instanta a considerat ca cei doi se fac vinovati de comiterea unor infractiuni, dar a constatat ca aceste fapte sant prescrise, transmite corespondentul MEDIAFAX.



Purtatorul de cuvant al Tribunalului Constanta, judecatorul Cornelia Dumitra, nu a precizat cu exactitate infractiunile pentru care cei doi au fost achitati si nici pe cele pentru care a intervenit prescriptia, sustinand ca este vorba despre un dosar foarte complex.



In privinta actiunii civile, instanta a dispus obligarea lui Hossu la plata a 21 de milioane de dolari plus dobanda de 1,9 milioane dolari si, in solidar, pe cei doi, la plata a 77 de milioane de dolari.



Sentinta Tribunalului Constanta poate fi atacata la Curtea de Apel.



Pe 9 mai 2003, Judecatoria Constanta i-a achitat pe Sever Muresan si pe fostul director al bancii, Mircea Horia Hossu, in procesul intentat de Eurom Bank, fosta BDF.



Sever Muresan a fost acuzat de inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si folosirea cu rea-credinta a creditului societatii, iar Mircea Horia Hossu de inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, gestiune frauduloasa si abuz in serviciu.



Decizia Judecatoriei Constanta a fost atacata de procurorii constanteni in apel la Tribunalul Constanta.



Potrivit rechizitoriului, in perioada 1993-1995, Sever Muresan - in calitate de presedinte al mai multor societati comerciale cu sediul in Romania si in strainatate, dar si ca membru in Consiliul de Administratie al BDF - a obtinut de la aceasta banca credite in valoare de peste 1.000 de miliarde de lei, cu scopul de a achizitiona otel-beton si de a-l exporta catre societatea Cadewel Investment Ltd. din Insulele Virgine, al carei administrator era. Pentru "acoperirea rambursarii" creditelor, Muresan, in intelegere cu Hossu, ar fi intocmit si folosit documente financiar-bancare false.



In raportul Bancii Nationale a Romaniei din aprilie 1996 se arata ca grupul de firme SM Invest, condus de Muresan, datoreaza BDF 800 de miliarde de lei.



Un capitol separat al cercetarilor l-a constituit depozitul BDF la Fondo Sociale Di Cooperazione Europa (Milano-Italia), fond la care au fost depuse 160 de milioane de dolari, bani transformati, la 5 iunie 1995, in obligatiuni la purtator apartinand societatii Party Pool SA. Aceasta societate era administrata tot de Sever Muresan, conform anchetatorilor.



In ianuarie 1997, Muresan si Hossu au fost arestati in acest dosar, dar dupa cateva luni, din cauza unor vicii de procedura, cei doi au fost pusi in libertate.



Procesul in care Sever Muresan si Mircea Horia Hossu au fost acuzati de inselaciune in dauna BDF a inceput la Judecatoria Cluj-Napoca si a fost stramutat, in aprilie 1998, la Judecatoria Suceava, care a inceput judecarea in lipsa a lui Muresan, intrucat acesta era fugit din tara. Muresan a fost arestat, in luna iunie 1999, in Ungaria. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO