Eveniment

Nastase merge la Bruxelles sa se lupte cu "perceptia" Comisiei Europene

16.09.2003, 00:00 11



Recunoasterea formala a acestui statut pentru Romania ar fi mai degraba un act politic, constatarile raportului de tara pe 2003 nesustinand un asemenea calificativ.



"Aceste rapoarte nu sunt stampile ,,bun pentru Europa". Ele evalueaza un anumit nivel, un anumit stadiu de evolutie pe toate problemele", sustine premierul Nastase.



Viteza prea lenta a reformelor risca insa sa mareasca si mai mult decalajul, chiar numai si de imagine, dintre Romania si Bulgaria careia i-a fost acordat inca de anul trecut statutul de economie de piata functionala.



Nastase merge astazi la Bruxelles sa-i prezinte presedintelui Comisiei Europene, Romani Prodi, evolutia economiei romanesti in ultima perioada, precum si masurile adoptate in domeniul reformei administratiei publice, al justitiei si al copiilor institutionalizati.



Seful Guvernului se va mai intalni cu comisarul european pentru extinderea Uniunii Europene, Gunther Verheugen, cu vicepresedintele Comisiei Europene, Neil Kinnock, si cu comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Pedro Solbes Mira.



Prin toate aceste intalniri, seful guvernului va incerca sa mai imbunatateasca perceptia oficialilor europeni asupra Romaniei inaintea finalizarii concluziilor raportului anual de tara privind evolutia Romaniei in 2003, publicat de Comisia Europeana.



In acelasi scop, ministrul finantelor Mihai Tanasescu le-a trimis scrisori tuturor omologilor din Uniunea Europeana pentru a-i convinge ca Romania a facut totusi cativa pasi de reforma.



O concluzie generala negativa a raportului de tara, dublata de amanarea cu inca un an a acordarii statutului de economie de piata functionala, risca sa compromita sansele Romaniei de aderare la UE in 2007, termen recunoscut anul acesta ca tinta realizabila pentru Romania si Bulgaria. Consecintele unui asemenea esec sunt greu de evaluat, insa impactul va fi cu siguranta negativ. Nu este mai putin adevarat ca Romania ar putea avea probleme si in situatia in care ar fi invitata in UE in 2007, tot printr-un act pur politic, fara sa fie insa pregatita din punct de vedere economic pentru a face acest pas.



Premierul spune ca miza vizitei in capitala UE, impreuna cu ministrul finantelor Mihai Tanasescu si cel de externe Mircea Geoana, este de "a crea perceptia la Bruxelles ca am realizat in Romania masa critica a schimbarilor, care sa convinga de faptul ca noi mergem intr-o directie asumata impreuna cu Uniunea Europeana".



Dupa parerea lui Nastase, "este o chestiune mai curand de perceptie". "Nu exista tara candidata care sa aiba economie de piata functionala suta%. Asta este foarte clar", sustine premierul.



Este adevarat ca si in interiorul Uniunii Europene exista grade diferite de economii de piata functionale, mai ales in comparatie cu stadiul economiei nord-americane de exemplu, insa problema este ca Romania nu indeplineste nici anumite criterii minimale pe care se bazeaza acest statut.



Acordarea acestui statut Romaniei, ca un act politic, nu este insa exclusa chiar in conditiile date, cu reforme lente, avand in vedere ca Statele Unite au facut-o inca din primavara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO