Eveniment

Noile compensate vor creste afacerile producatorilor farma

15.07.2008, 19:18 12

Noua lista de medicamente gratuite si compensate, care intra astazi in vigoare, va determina o crestere a business-ului producatorilor pe termen lung, sunt de parere reprezentantii jucatorilor din industria de profil.
"Aparitia unei noi liste nu inseamna o crestere imediata a vanzarilor producatorilor de medicamente. Fara indoiala impactul este pozitiv asupra industriei pe termen lung, insa trebuie sa ne uitam la nivelul scazut al cheltuielilor cu medicamentele pe cap de locuitor. Piata locala nu este atat de matura incat sa se creasca puternic din produse noi", spune Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
Lista medicamentelor include noi produse pe mai bine de 10 arii terapeutice (tract digestiv, sange, sistem cardiovascular, dermatologie, aparat genito-urinar, anti-infectioase de uz sistemic, antineoplazice, sistem muscular, sistem nervos central, aparat respirator). Ca si pana acum, lista cuprinde denumirile comune internationale si este alcatuita din sublistele A (compensare 90%), B (compensare 50%) si C (compensare 100%). Ultima revizuire a acestor liste s-a facut in aprilie 2005. La nivel european revizuirea compensatelor se face fie anual, fie continuu. "Este vorba in primul rand de cresterea accesului la medicamente, in conditiile in care pe lista A, cu regim de compensare de 90% sunt incluse numai generice", a adaugat Zaharescu.
Totodata, a fost aprobata si reducerea pretului la medicamentele aflate in sectiunea C3, masura care nu are insa impact asupra consumatorului final intrucat pretul se deconteaza intre farmacii si Casa de Asigurari de Sanatate.
Pentru restul medicamentelor incluse pe liste, pretul ramane neschimbat pana la sfarsitul lui august, chiar daca premierul Tariceanu a anuntat ca noua lista va conduce la o reducere a preturilor cuprinsa intre 5 si 12%, in functie de valoarea medicamentelor. Pretul medicamentelor a fost in ultimele luni motivul unei dispute intre reprezentantii Ministerului Sanatatii si cei ai distribuitorilor. Ultimii solicitau majorarea acestuia invocand deprecierea leului care le aduce pierderi. Circa 70% din piata farma este generata de importuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO