Eveniment

Notarii: Fara TVA pe veniturile din vanzarea locuintelor proprietate personala

29.01.2008, 19:17 167

Ministerul Finantelor a explicat Uniunii Notarilor din Romania ca obtinerea de venituri din vanzarea locuintelor proprietate personala nu este considerata activitate economica, astfel ca aceste tranzactii nu sunt supuse platii de TVA.
Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) afirma ca s-a adresat Ministerului Finantelor Publice pentru a obtine clarificari in ceea ce priveste aplicarea TVA la tranzactiile imobiliare.
Astfel, prin adresa 811.198/10 ianuarie 2008, Ministerului Finantelor Publice - prin Directia de Legislatie in domeniul TVA - a raspuns sesizarilor UNNPR, mentionand ca "obtinerea de venituri de catre persoanele fizice din vanzarea locuintelor proprietate personala (...) nu va fi considerata activitate economica (deci nesupusa TVA) cu exceptia situatiilor in care se constata ca activitatea respectiva este desfasurata in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate in sensul articolului 127, alineatul 2, din Codul fiscal".
In adresa se mai arata ca "scutirea de TVA este aplicabila numai persoanelor impozabile care, actionand ca atare, realizeaza operatiuni impozabile de natura livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii ca rezultat al unei activitati economice desfasurate in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate", sustine UNNPR.
Acest punct de vedere a fost trimis tuturor notarilor din tara.
Pe de alta parte, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania afirma ca nu cunoaste situatii in care notarii au refuzat autentificarea contractelor din cauza problemei TVA la tranzactiile imobiliare.
Totodata, reprezentantii Uniunii spun ca legislatia aplicabila in materie nu retine nicio obligatie a notarilor publici in legatura cu aplicarea TVA la transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor.
"Notarii, intocmai ca si avocatii, sunt pusi deseori in situatia de a raspunde clientilor la numeroase si diverse probleme juridice conexe activitatii notariale. In acest spirit, din dorinta de a ramane un corp respectat de profesionisti, notarii doresc sa poata veni in intampinarea clientilor lor cu sugestii si sfaturi juridice de inalta clasa, acolo unde poate nici avocatii nu indraznesc sa opineze", spun reprezentantii notarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO