Eveniment

Noul consilier economic al premierului: Am idei pe care mă voi lupta să le aplic

Noul consilier economic al premierului: Am idei pe care mă voi lupta să le aplic

Profesorul Gabriel Popescu a participat în 2011 la o şedinţă deschisă de redacţie ZF Expert pe tema relansării agriculturii.

Autor: Gabriel Razi

02.04.2012, 00:04 1292

Relaţia agriculturii cu industria şi legăturile directe pe care agricultura le are cu celelalte industrii atât pe orizontală, cât şi pe verticală sunt domeniile în care va avea proiecte profesorul universitar Gabriel Popescu (58 de ani), noul consilier eco­nomic al premierului Mihai Răzvan Ungu­reanu.

"Am avut o discuţie cu domnul premier, ştiu că voi fi în direct lucru cu domnul premier. Voi avea o zonă specifică cu delimitări clare. Sunt profesor de macro­economie cu focalizare pe politica agricolă, dar asta nu m-a împiedicat să merg şi pe industriile din aval. Când am fost chemat am stat şi m-am gândit şi am făcut un pachet de idei pentru care mă voi lupta să le aplic", spune Gabriel Popescu, care începe astăzi munca la Guvern. Profesorul spune că în acest moment nu s-au stabilit toate detaliile în privinţa proiectelor pe care le va derula în biroul de consilier, însă precizează că îşi va folosi expertiza în domeniile în care s-a specializat în mediul universitar.

"Obiectivele mele se leagă de agri­cultură, agricultură vizavi de industrie, de legăturile economice directe dintre agri­cultură şi alte industrii sau de relaţia dintre finanţe şi agricultură. Pentru agricultură sunt prioritare chestiunile care ard, adică cele referitoare la piaţă. Suntem o economie capitalistă şi totul se centrează pe piaţă."

Înainte de a accepta propunerea premierului Ungureanu, Gabriel Popescu ocupa poziţia de profesor univesitar doctor în cadrul Facultăţii de economie agro­alimentară şi a mediului de la ASE Bucureşti.

"Funcţia de cadru universitar nu este incompatibilă cu funcţia din administraţie. Voi continua să am şi activitate universitară însă într-un cadru mai restrâns." Pe lângă funcţia de la ASE, Gabriel Popescu este şi expert evaluator la CNCSIS (Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior) în domeniile economie, marketing, management şi administarea afacerilor.

El este membru fondator al Forumului pentru Integrare Europeană. Între 1989 şi 1986 a fost cercetător ştiinţific la Institutul de Economie Agrară pentru ca ulterior să ocupe pe rând funcţiile de economist, respectiv consilier la Ministerul Agri­culturii. În 1994 devine lector la ASE Bucureşti în cadrul Catedrei de economie şi tehnologia producţiei agricole şi ali­mentare.

Premierul Ungureanu, numit în funcţie în februarie după demisia lui Emil Boc, este în plin proces de formare a unei echipe de consilieri.

Ce a spus Gabriel Popescu la o şedinţă deschisă de redacţie ZF Expert

  • Afacerile din agricultură sunt în acest moment superprofitabile ca urmare a preţurilor mari pentru alimente, dar şi pentru că producătorii primesc subvenţii.

  • Sunt două opinii în piaţă în acest moment, cea naţionalistă care spune că nu este bine să vindem terenul agricol străinilor şi o altă opinie mai largă care spune că dacă ne-am hotărât să intrăm în UE, trebuie să jucăm pe piaţa comună şi să liberalizăm.

  • Agricultura românească merge în două viteze, cea a fermelor tradiţionale mici şi cea a afacerilor industriale.

  • România nu a fost un mare jucător pe piaţa grâului la Marea Neagră pentru că nu tot ce am produs a putut merge la export.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO