Eveniment

Noul şef al CFR Marfă: Am bugetat un profit de 82 de milioane de lei

Noul şef al CFR Marfă: Am bugetat un profit de 82 de...

Autor: Mirabela Tiron

15.04.2014, 00:05 562

Dan Valentin Belcea, noul director general al companiei de stat CFR Marfă, care din februarie 2013 este şi membru în consiliul de administraţie, spune că din august anul trecut compania a obţinut profit operaţional, însă pe întreg anul 2013 bilanţul va arăta pierderi. Anul acesta, spune el, a fost bugetat un profit net de 82 de milioane de lei (18,6 mil. euro), obiectiv pe care va încerca să îl atingă.

„Încercăm să dirijăm activitatea în mod direct, acum fac parte din conducerea executivă, înainte eram doar membru în consiliul de administraţie“, a spus el pentru ZF. Întrebat dacă restructurarea companiei se va face prin disponibilizarea celor 2.500 de angajaţi, el a declarat: „Urmăm paşii legali pentru disponibilizare“, menţionând că mai multe detalii despre strategia de redresare a companiei va oferi după Paşti, având în vedere că este de doar câteva zile la conducere ca director general.

Anul acesta consiliul de admi­nistraţie al CFR Marfă a aprobat concedierea a 2.500 de angajaţi din cei aproape 8.900, măsură cu care Guvernul s-a angajat faţă de FMI şi Banca Mondială, alături de reluarea privatizării companiei.

Liderii de sindicat atrăgeau atenţia că tot ce depăşeşte nivelul de 1.000-1.100 de salariaţi disponibili­zaţi va pune în pericol contractele companiei şi viitorul CFR Marfă.

 

CFR Marfă, pierderi de 400 mil. euro în ultimii şase ani. Transportatorul din Polonia, pe profit

În timp ce statul român a eşuat în a administra eficient CFR Marfă, anul trecut bifând şi  eşecul privatizării  companiei, statul polonez a făcut din transportatorul de marfă PKP Cargo a doua companie de profil din Europa ca mărime.

Datele oficiale arată că CFR Marfă (39.000 de vagoane) a finalizat 2012 cu afaceri de 220 mil. euro, în timp ce PKP Cargo (64.000 de vagoane) a avut venituri de 5,2 miliarde de zloţi (1,2 mld. euro).

În ceea ce priveşte profitul, PKP Cargo a obţinut 267 milioane de zloţi profit (63 mil. euro), unul dintre cele mai mari din istoria companiei, iar CFR Marfă bifa pierderi de 92 mil. euro în 2012, cel mai mare nivel din istoria companiei.

Pentru anul trecut se estimau în buget pierderi de 50 de milioane de euro la venituri de 225 milioane de euro la CFR Marfă.

Bugetul pe anul acesta arată un profit de 82 mil. lei (circa 18,6 mil. euro), po­trivit hotărârii pri­vind aprobarea bu­ge­tului de venituri şi cheltuieli.

 

Cu ce experienţă profesională vine Belcea la CFR Marfă

Belcea este un fost manager în cadrul firmei de pu­bli­citate Graf­fiti/ BBDO, al tele­vi­ziu­nii Prima TV şi al companiilor Inter­national Railway Systems (IRS) şi Protan, cu activităţi în domeniul feroviar, res­pectiv al deşe­u­rilor. El este absol­vent al University of Pennsylvania-Philadelphia, PA – USA.

Până la numirea lui Belcea, vinerea trecută, conducerea CFR Marfă a fost asigurată interimar de Pavel Bărculeţ, director general adjunct, după decesul fostului manager al companiei Dragoş Alexandru Drăghici.

Din aprilie anul trecut, CFR Marfă are „management privat“, poziţia de preşedinte al consiliului de administraţie fiind ocupată de  Liviu Radu (fost secretar de stat în Ministerul de Interne în perioada 2005-2008, când a fost însărcinat cu reforma administraţiei publice), care a mai fost numit anul trecut şi director general al Companiei Naţionale de Aeroporturi Bucureşti. El nu are experienţă profesională în transportul de marfă pe calea ferată.

Deşi operează cea mai mare flotă de vagoane, transportatorul de stat CFR Marfă a pierdut cotă de piaţă în favoarea companiilor private, care deţin acum 45% din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO