Eveniment

Noul vicepremier cere patronilor sa nu mai dea mita

21.07.2006, 20:23 14

Vicepremierul Bogdan Pascu a cerut intreprinzatorilor sa "nu mai dea spaga" pentru a obtine diferite avize necesare proiectelor de afaceri si le-a recomandat ca toate cazurile in care li se solicita astfel de plati sa fie imediat anuntate la Guvern sau pe site-ul sau care va fi deschis in aceasta luna.
El a aratat ca este necesar ca acest sistem sa fie descurajat nu numai prin educatie, ci si prin inasprirea sanctiunilor atat pentru persoanele care primesc, cat si pentru cei care ofera mita.
Procedura aprobarii tacite este considerata de vicepremier ca o masura de reducere a birocratiei si a actului de coruptie, Pascu afirmand ca doreste ca procentul avizelor eliberate pe baza acestei proceduri sa creasca de la circa 25%, nivel inregistrat in prezent, la 50-60% din total.
"Datorita aprobarii tacite, cetateanul nu va mai depinde de bunavointa functionarului de la ghiseu, ci va primi automat raspunsul la solicitarea sa, in termen de 30 zile de la inregistrare", a spus Pascu.
Pe de alta parte, potrivit Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham), companiile mici se plang cel mai mult ca sunt nevoite sa ofere mita reprezentantilor autoritatilor locale, in timp ce multinationalele si firmele mari au acces mai usor la autoritati.
Odata cu lansarea proiectului Principii de combatere a coruptiei (PACI) in Romania, 19 companii autohtone si multinationale au aderat la aceasta initiativa.
Printre companiile care au aderat la PACI se numara Coca-Cola Romania, Hewlett-Packard Romania, Motorola Romania, NCH Advisors, Salans, Siveco Romania, BDR Associates.
Reteaua PACI reuneste peste 100 de companii din intreaga lume, cu un venit anual global de peste 500 mld. dolari, cele mai multe dintre firmele semnatare provenind din Romania. PACI a fost lansat in anul 2004 si ofera un plan detaliat pentru lupta companiilor impotriva coruptiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO