Eveniment

Nr. 1 in Europa la puterea de cumparare a sefilor

10.12.2009, 23:17 19

Salariile angajatilor din top management sunt de zece ori maimari decat cele ale muncitorilor si ale salariatilor cu functiiadministrative, in ciuda faptului ca firmele au incercat in ultimiitrei ani sa mai atenueze din aceste diferente, arata cel mai recentraport al companiei de consultanta in management Hay Group.

Romania, Ucraina si Polonia sunt in topul tarilor cu diferentesalariale intre senior manageri si angajatii cu functiiadministrative.

"Pentru cel de-al doilea an consecutiv, Romania se afla inprimele zece tari din lume si pe locul unu in Europa in ceea cepriveste puterea de cumparare a managerilor, dar si diferenta intresalariile top managementului si ale functiilor administrative.Aceasta pozitionare nu ne-a surprins si se explica prin taxa unicade 16%, mult mai mica decat in tarile din Europa de Vest, dar siprin costul vietii mai scazut din Romania comparativ cu tarile dinEuropa Centrala", sustine Alina Popescu, reward manager in cadrulHay Group Romania.

Studiul s-a efectuat in 56 de tari si a avut ca indicatori decercetare puterea de cumparare a managerilor si diferentele desalarizare dintre posturile din management si cele administrative.Cu toate acestea, daca acum doi ani in urma cei mai multi angajatidin top managementul companiilor locale erau expati, incepand deanul trecut angajatorii locali au trecut la inlocuirea acestora cumanageri romani. Astfel, si pachetele salariale si cele debeneficii pentru mangerii de top s-au redus cu pana la 30% fata decele acordate expatilor.

Cele mai mici diferente intre salarii sunt in randul angajatilorde top si al muncitorilor din Danemarca, Finlanda, Elvetia, Canadasi Norvegia. Suntem primii in Europa si in ceea ce priveste putereade cumparare a managerilor, insa diferenta dintre puterea decumparare a managerilor din tarile cu economii emergente si cele cuo economie dezvoltata va creste anul viitor.

"Efectele crizei nu s-au resimtit inca indeajuns de mult in ceeace priveste puterea de cumparare a managerilor. In tari undeguvernele au crescut cheltuielile publice pentru a ajuta sectorulprivat sa «depaseasca furtuna» va exista o crestere simtitoare aimpozitelor si a costului vietii", spune Harry Meintassis, generalmanager al Hay Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO