Eveniment

Numai polita de asigurare scapa firma de securitate de furtul unui angajat

07.07.2004, 00:00 79



Furtul a trei milioane dolari de catre un angajat al firmei de securitate International CPI Security, care efectua un transport de bani pentru clientii sai, aduce in atentia transportatorilor de valori polita de asigurare.



Mai precis, cum se pot apara firmele care transporta bani de angajatii care le pot crea prejudicii prin furtul unor valori ale bancilor, hypermarketurilor sau altor categorii de clienti.



"Am discutat cu reprezentantii societatilor de securitate ca trebuie sa previna aparitia unor asemenea situatii. Este logic ca trebuie sa-si faca aceasta asigurare (n.r. - pentru ca transportatorul sa evite plata prejudiciului catre clientul pagubit)", a comentat pentru Ziarul Financiar Ion Popescu, presedintele Patronatului Serviciilor de Securitate, ce reuneste 71 de firme de profil printre care se numara Bidepa, Dragon Star, Bronec, Group 4 Falck Romania sau BGS, insa nu si CPI Security.



Potrivit acestuia, putine firme de profil din Romania care fac transport de bani sau alte valori "se apara" cu o polita de asigurare impotriva riscului ca valorile transportate ale clientului si furate de catre angajatii transportatorului sa fie platite de catre transportator clientului.



"Pe perioada efectuarii transportului de bani, practic tu esti cel raspunzator de ce se intampla pana la ajungerea la destinatie a valorilor transportate. Prima de asigurare in acest caz nu are un nivel cum este cel pentru raspundere civila si este mai scumpa, fapt pentru care nu sunt multi ce au incheiate asemenea asigurari. In Occident, asemenea asigurari sunt obligatorii sau banca de exemplu nu lucreaza cu tine", spune unul dintre transportatorii de valori de pe piata romaneasca.



Petru Nica, sofer angajat al firmei CPI Security, a plecat duminica seara impreuna cu un coleg inarmat in cursa cu o masina blindata, strangand circa 100 mld. lei de la filialele unor banci din orasele Galati, Constanta si Ploiesti. Soferul a disparut in timpul noptii, dupa ce a cerut colegului lui sa coboare ca sa-i cumpere ceva.



Contactati de ZF, oficialii International CPI Security au refuzat sa dea orice fel de informatii pe marginea celor intamplate.



Daca firma in speta nu este asigurata pentru astfel de riscuri, va trebui sa acopere singura prejudiciul creat clientilor, mai spun specialistii.



Dar cum functioneaza asigurarea in acest caz?



Pentru transportul valorilor exista doua tipuri de asigurari: asigurarea bancii impotriva riscului de pierdere in timpul manevrarii banilor si asigurarea de raspundere civila fata de clienti a transportatorilor.



Nici una din aceste asigurari nu acopera, in forma standard, pierderea banilor datorita fraudei angajatilor. Pentru acest eveniment trebuie o clauza speciala, iar asiguratorii verifica foarte bine persoanele pe care "le iau" in asigurare.



Deci acest furt ar fi fost acoperit de catre o companie de asigurari daca firma de transport ar fi avut o asigurare de raspundere fata de clienti inclusiv din cauza fraudei angajatilor.



Polita de asigurare a bancii nu ar fi putut fi declansata nici daca exista clauza de frauda a angajatilor - asa numita BBB (blanked banked bonds), pentru ca aceasta se refera doar la angajatii bancii.



Daca insa autovehiculul de transport al banilor bancilor ar fi luat foc sau banii ar fi fost distrusi ca urmare a unui accident, polita de asigurare a banilor in timpul manevrarii detinuta de banca ar fi acoperit acest eveniment. Si asta chiar daca transportatorul este o companie distincta de banca. Astfel, compania de asigurari ar fi acoperit pierderea bancii (sau a bancilor) si s-ar fi indreptat in regres impotriva transportarului pentru a-si recupera banii. Daca, la randul sau, transportatorul detine o polita de raspundere civila pentru pagubele aduse clientilor, atunci ar fi fost si el la randul sau acoperit.



International CPI Security este una din primele zece firme de securitate de pe piata locala de profil, estimata la 100 mil. euro anual. Printre clienti se numara banci internationale precum Citibank, HVB, ABN Amro sau companii din alte sectoare precum P & G, Billa, McDonald's, Policolor sau Connex. Proprietarul afacerii, spun surse din piata, este Adrian Moisescu.
adrian.mirsanu@zf.ro ; sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO