Eveniment

O clinica de fertilizare in vitro, acuzata de ilegalitati

20.07.2009, 19:37 172

Fertilizarea in vitro, nisa putin dezvoltata de clinicile private de pe piata locala, este subiectul unui scandal, in conditiile in care patronii unei clinici romanesti de profil, Sabyc Medical Center, au fost retinuti in cadrul unei anchete privind traficul cu ovule.

Astfel, medicul Mironescu Harry, fiul acestuia Miron Yair, asociatul unic al clinicii si o angajata a clinicii, Borzea Cecilia, au fost retinuti si sunt cercetati pentru constituirea unui grup infractional organizat si organizarea traficului de celule de origine umana, potrivit Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Reprezentantii clinicii ar fi gasit pe de o parte femei dispuse sa doneze ovule contra unor sume cuprinse intre 800 si 1.000 de lei, iar pe de alta parte, ar fi identificat in strainatate cupluri care doreau sa beneficieze de fertilizarea in vitro.

In Romania, pretul pentru o fertilizare in vitro este de circa 7.000 - 8.000 de lei (1.600 - 1.900 de euro), fara alte interventii. In alte tari din Europa preturile sunt de 2.800 - 5.600 de dolari. In aceste conditii, pentru cele 30 de femei care urmau sa fie supuse ferilizarii, clinica ar fi putu incasa aproximativ 84.000 de dolari (60.000 de euro). Potrivit Mediafax, clinica particulara Sabyc, unde s-au efectuat perchezitii, a fost acreditata recent pentru activitatea de fertilizare in vitro. "Pana saptamana trecuta, activitatea desfasurata a fost ilegala, intrucat nu a avut acreditare pentru fertilizare in vitro", a declarat presedintele Agentiei Nationale de Transplant (ANT), medicul Victor Zota, citat de Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO