Eveniment

O nouă instituţie în business: firmele tinerilor se vor numi SRL-Î.D.

Autor: Adriana Rosoga

12.10.2010, 23:57 84

Tinerii până la 35 de ani care vor să înfiinţeze o firmă înmediul rural în domeniul producţiei obţin cel mai mare punctajpentru a primi ajutoare de stat de până la 10.000 de euro şigaranţii pentru credite, conform normelor metodologice de aplicarea orodonanţei de urgenţă privind sprijinirea tinerilorîntreprinzători publicate pe site-ul Ministerului Economiei.

Firmele nou înfiinţate vor purta denumirea de microîntreprindere"SRL- Î.D." (societate cu răspundere limitată-întreprinzătordebutant). Implementarea programului va fi gestionată de Agenţiapentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentruÎntreprinderi Mici şi Mijlocii (AIPPIMM), structură din subordineaMinisterului Economiei.

"Este cam greu să intri acum pe piaţă cu o firmă nouă şi cred căpentru a reuşi trebuie să ai o idee foarte bună de afaceri, săintri pe o nişă. Cred că aş prefera bani pentru casă mai degrabă,pentru că o locuinţă mi-ar oferi un confort şi poate după aceea aşputea să mă gândesc liniştit la afaceri", spune Mari (23 de ani),studentă la ASE în ultimul an.

Primul pas al întreprinzătorului este să-şi înregistrezemicroîntreprinderea "SRL-Î.D." la Registrul Comerţului, fiindscutit de toate taxele de înregistrare. Următorul pas este sătransmită pe cale electronică datele privind înregistrarea firmeicătre AIPPIMM. Pentru a beneficia de ajutor nerambursabil acordatprin AIPPIMM, microîntreprinderea trebuie să se înregistreze înaplicaţia online disponibilă pe site-ul aippimm.ro, unde trebuie săcompleteze planul de afaceri. Evaluarea planului de afaceri se vaface online de către aplicaţia software care generează un punctajpe baza criteriilor prevăzute în actul normativ.

Dacă planul de afaceri conduce la crearea a cel puţin şaselocuri de muncă, iar proiectul este dezvoltat în mediul rural îndomeniul producţiei, cu utilaje noi şi cu o pondere a investiţieiîn cheltuieli de 80% şi credit bancar va primi cel mai mare punctajpentru obţinerea ajutorului de stat. După producţie, sunt punctateserviciile şi comerţul.

Programul are alocat pentru 2010-2011 un buget de 100 mil. euro,iar guvernul estimează înfiinţarea a cel puţin 1.100 demicroîntreprinderi.

Tinerii întreprinzători vor beneficia de scutire de la platacontribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentruveniturile aferente timpului lucrat de patru salariaţi, angajaţi pedurată nedeterminată, şi de o alocaţie financiară nerambursabilăreprezentand cel mult 30% din valoarea proiectului de investiţii,dar nu mai mult de 10.000 de euro.

În ceea ce priveşte obligaţiile întreprinzătorilor, aceştiatrebuie să reinvestească cel puţin 50% din profitul realizat înanul precedent, să angajeze cel puţin 2 salariaţi la momentulobţinerii facilităţilor de finanţare şi să aibă în obiectul deactivitate cel mult 5 grupe de activităţi CAEN, dar nu intermedierifinanciare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi dejocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare dearmament, muniţii, explozibili, tutun, alcool etc.

Facilităţile nu se mai acordă din momentul în care cifra deafaceri pentru anul în curs depăşeşte echivalentul în lei a 500.000de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO