• Leu / EUR4.9437
  • Leu / GBP5.6284
  • Leu / USD5.0679
Eveniment

O nouă rundă de sancţiuni loveşte Rusia. SUA au vizat mai multe companii ruse

O nouă rundă de sancţiuni loveşte Rusia. SUA au vizat mai multe companii ruse

Autor: Dorin Oancea

03.08.2022, 07:39 37

Statele Unite au impus marţi noi sancţiuni Rusiei, vizând-o pe Alina Kabaeva, o fostă gimnastă olimpică pe care Trezoreria americană a descris-o ca având o relaţie strânsă cu preşedintele Vladimir Putin, şi companii ruse, ca parte a celui mai recent răspuns al Washingtonului la războiul din Ucraina.

Trezoreria a precizat într-o declaraţie că Alina Kabaeva conduce National Media Group, un grup de organizaţii media pro-Kremlin. Putin a negat că ar fi o legătură romantică între ei.

Ultima rundă de sancţiuni vizează, de asemenea, Publichnoe Aktsionernoe Obschestvo Magnitogorskiy Metallurgicheskiy Kombinat (MMK), unul dintre cei mai mari producători de oţel din lume, precum şi pe proprietarul majoritar şi preşedintele consiliului de administraţie, Viktor Rashnikov, a precizat Trezoreria.

Trezoreria a precizat că MMK este unul dintre cei mai mari contribuabili din Rusia şi reprezintă o sursă substanţială de venituri pentru guvernul rus.

Washingtonul a desemnat, de asemenea, două dintre filialele sale, Investitsionnaya Kompaniya MMK-FINANS, cu sediul în Rusia, şi MMK Metalurji Sanayi Ticaret Ve Liman Isletmeciligi Anonim Sirketi, cu sediul în Turcia.

Luni, ministrul comerţului, Denis Manturov, a declarat că Rusia va lua în considerare achiziţionarea şi stocarea de metale pentru a sprijini producătorii interni de oţel afectaţi de sancţiunile occidentale impuse Moscovei.

De asemenea, Departamentul de Stat al SUA a anunţat marţi că a impus restricţii de viză pentru 893 de oficiali ruşi şi membri ai armatei pentru că au jucat un rol în acţiunile împotriva Ucrainei, precum şi pentru 31 de oficiali străini din cauza susţinerii anexării Crimeei de către Rusia.

De asemenea, departamentul a impus sancţiuni împotriva a 24 de companii ruse din domeniul apărării şi tehnologiei, într-un efort de a "izola şi mai mult industriile de apărare şi de înaltă tehnologie ale Rusiei şi de a limita contribuţiile acestora la maşina de război a Moscovei", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.

Au fost vizaţi şi trei oameni de afaceri ruşi pe care Departamentul de Stat i-a acuzat că sunt "facilitatori ai lui Putin".

Printre elitele ruseşti vizate în demersul de marţi se numără Andrey Guryev, descris de Trezorerie ca fiind un apropiat al lui Putin care a servit anterior în guvernul rus şi fondator al PhosAgro, o companie chimică rusă. PhosAgro nu a fost desemnată.

Trezoreria a vizat, de asemenea, un iaht sub pavilion din Insulele Cayman, Alfa Nero, care ar fi fost cumpărat de Guryev pentru 120 de milioane de dolari în 2014, potrivit comunicatului.

De asemenea, Washingtonul a luat măsuri drastice împotriva a ceea ce a considerat a fi încercări de evitare a sancţiunilor, desemnând o instituţie financiară deţinută de Agenţia Federală Rusă pentru Gestionarea Proprietăţii de Stat, Joint Stock Company Promising Industrial and Infrastructure Technologies.

Statele Unite şi aliaţii săi au impus mai multe runde de sancţiuni, inclusiv vizându-i pe cei mai mari creditori ai ţării şi pe Putin, de când forţele ruseşti au invadat Ucraina în februarie, în cel mai mare asalt asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9437
Diferență: 0,0506
Ieri:
Azi: 5.0679
Diferență: 1,1496
Ieri:
Azi: 5.6284
Diferență: -0,5934
Ieri:
Azi: 5.1569
Diferență: 0,4578
Ieri: