Eveniment

Oamenii de afaceri: Business-ul e solid, dar ne revizuim investitiile

Oamenii de afaceri: Business-ul e solid, dar ne revizuim investitiile
06.10.2008, 20:26 29

Pe de alta parte, producatorii romani afirma ca devalorizarea leului fata de euro va insemna un avantaj pentru ei, pentru ca produsele din import vor fi mai scumpe.

Ioan Niculae, administratorul InterAgro, cel mai mare holding agricol si de ingrasaminte chimice din tara, afirma ca se simte deja o scadere a cererii de produse.
"La ingrasamintele chimice, de exemplu, care contribuie la dezvoltarea industriei alimentare, cererea a scazut dramatic. Am inceput sa resimtim acest lucru incepand cu luna august, iar acum ne dam seama ca avem stocuri mari pe care nu le mai putem vinde", a spus proprietarul Interagro.
El estimeaza ca toate domeniile vor fi afectate, chiar daca multi spun ca sunt feriti de efectele crizei.
"In industria chimica deja se simte o incetinire de 10% pana la 20%. Deocamdata criza nu ne-a afectat proiectele, dar si noi suntem mai rezervati in investitii. Lipsa lichiditatilor, faptul ca s-au scumpit creditele ii impiedica pe clienti sa mai cumpere produsele noastre, mai ales ca achizitia se face cu plata in avans, iar pentru asta este nevoie de credite".
Reevaluarea proiectelor de investitii este principalul efect al crizei financiare.
"Acum ne gandim de doua ori inainte de a investi, iar anumite proiecte de investitii le-am pus in stand by, din cauza crizei financiare. Nu este un moment bun pentru a lua alte credite", afirma Ioan Micula, presedintele companiei European Food.
Ioan Micula detine impreuna cu fratele sau, Viorel Micula, cel mai mare grup local din industria alimentara, European Food & Drinks, cu afaceri de aproape 900 de milioane de euro la nivelul anului 2007.
"In conditiile cresterii costului finantarii, va trebui sa reducem toate celelalte categorii de costuri si sa majoram preturile la raft", mai spune Micula.
"Nu vad cresterea economica de 9-10% de care vorbeste Guvernul, cred ca este o prognoza prea optimista", afirma Ioan Micula.
"Presiunea pe bugetele consumatorilor ar putea duce la o scadere a consumului de bauturi racoritoare anul acesta sau in 2009. Deja Romania a intrat intr-o etapa de stabilizare - nu mai vedem cresteri spectaculoase pe piata soft drinks, ci doar pe anumite segmente."
"Pe de alta parte, aprecierea monedei euro fata de leu ii avantajeaza pe producatorii locali de alimente. Pe termen lung, cel putin in cazul nostru - deoarece multe costuri sunt in lei - vom fi in castig fata de importatori. Si retailerii de pe piata romaneasca se vor orienta tot mai mult catre produsele fabricate local, cu materii prime din Romania", subliniaza presedintele European Food.
Radu Timis, presedintele si actionarul majoritar al unuia dintre cei mai mari producatori locali de preparate din carne, CrisTim, are aceeasi opinie ca si Ioan Micula de la European Food: economia este solida, stabila, dar planurile de investitii pot fi afectate.
"Criza financiara vine si trece. Piata din Romania s-a consolidat. Nu mai exista reactia de panica de acum doi-trei ani. Este adevarat ca trebuie sa fim prudenti in aceasta perioada, iar bugetele trebuie revizuite din trei in trei luni, insa aceasta criza va reprezenta o problema pentru cei care nu si-au facut un plan de afaceri si nu si-au stabilit deja planuri de finantare. Ramane de vazut daca nevoia de lichiditati din piata va fi temperata sau nu, dar si cum vor fi afectate magazinele de proximitate. In aproximativ o luna se vor vedea urmarile a ceea ce se intampla acum", a declarat Radu Timis.
Reprezentantul CrisTim a adaugat ca pana in prezent criza s-a resimtit in industria locala a carnii doar la nivelul materiei prime, care numai in ultimele doua luni s-a scumpit cu 10%.
"Aproximativ 95% din carnea pe care o procesam este importata. Materia prima reprezinta cel putin 60% din costul final al produselor, care din acest motiv, se vor scumpi in perioada imediat urmatoare cu aproximativ 10%. In cazul persoanelor care in prezent au credite, se va vedea o scadere a cumparaturilor in cosul zilnic", spune Timis.
Desi producatorul colaboreaza cu UniCredit, Timis declara ca declinul actiunilor in ultima perioada nu a afectat compania. "UniCredit a inregistrat o scadere a actiunilor, dar este stabila", afirma omul de afaceri.
Reprezentantii grupului financiar UniCredit au anuntat in urma cu doua zile ca intentioneaza sa majoreze capitalul companiei cu 6,6 miliarde de euro, decizie menita sa stopeze declinul actiunilor.
Constantin Boromiz, directorul general si unul dintre actionarii Boromir, cel mai mare producator de panificatie din piata locala, declara ca in prezent criza nu se resimte la nivelul companiei pe care o conduce.
"Deocamdata criza financiara nu se resimte. Daca aceasta va continua insa, va determina cresterea preturilor la materiile prime de import si scumpirea creditelor, ceea ce se va reflecta intr-o crestere a preturilor la produsele finite.
In ceea ce priveste compania pe care o conduc, exista posibilitatea sa afecteze proiectele pe care aveam de gand sa le dezvolt in urmatorii trei-patru ani, deoarece finantarea nu mai este ieftina", a declarat Boromiz.
Cu toate acestea, actionarul Boromir afirma ca pana la finalul acestui an comenzile vor continua sa creasca, atata timp cat compania va putea suporta costurile.
"Nu intentionam sa reducem anul viitor bugetele de publicitate si nici sa renuntam la numarul de angajati, deoarece si in momentul de fata numarul acestora este insuficient. Ne vom axa pe optimizarea distributiei si a productiei", a adaugat el.
Industria mobilei nu resimte inca impactul crizei bancare mondiale.
Jucatorii din industria locala a mobilei nu resimt inca impactul crizei globale asupra businessului, estimarile privind cifra de afaceri si bugetele de promovare ramanand in picioare in conditiile in care se estimeaza ca imobiliarele (domeniu de care industria mobilei este dependenta) vor atrage cel mai mult socul de peste Ocean.
Cererea pentru mobila a evoluat constant de la inceputul anului astfel incat jucatorii nu si-au reevaluat inca bugetele si strategiile.
"Privesc tot ceea ce se intampla in SUA si in Europa pentru ca investesc intr-un business de consum. Ma astept sa existe o scadere a consumului provocata de prudenta, dar nu am luat masuri radicale. Voi dezvolta Class Living in continuare dupa planurile pe care le-am anuntat. Bugetul de promovare nu a fost afectat", a spus Camelia Sucu.
Ea va demara anul viitor o investitie de aproximativ 40 mil. euro (intr-o prima etapa) intr-un proiect imobiliar de lux in nordul Capitalei, care acum se afla in faza obtinerii aprobarilor. Nici planurile imobiliare ale Cameliei Sucu nu au fost influentate de situatia sistemului bancar mondial.
Si omul de afaceri Viorel Catarama, care controleaza grupul de firme Elvila, spune ca nu a avut de ce sa revizuiasca prognoza de crestere sau sa-si mute banii in alte state. "Deocamdata noi nu avem treaba cu sistemul bancar. Vanzarile merg in linie cu estimarile. Nu cred ca industria mobilei va fi afectata prea curand de criza bancara", a spus Viorel Catarama.
Cezar Rapotan, directorul general si actionarul majoritar al Arabesque, spune ca reducerea costurilor reprezinta o componenta importanta in stabilirea bugetului pe anul viitor, care a fost intocmit tinand cont de conditiile si previziunile economice actuale. Compania are investitii constante in extinderea retelei de distributie, iar situatia financiara actuala nu va bloca procesul de extindere. "Deocamdata nu am amanat niciun proiect de investitii. Avem proiecte in derulare pe care le vom finaliza pana la sfarsitul acestui, iar altele, aflate in diferite stadii de executie, vor fi finalizate in 2009", a spus Rapotan.
Producatorii de materiale de constructii au in vedere reducerea drastica a costurilor in anul 2009. "Avem in vedere mai multe scenarii pentru bugetul de anul viitor. Il vom alege pe acela care se adapteaza cel mai bine la conditiile macroeconomice estimate pentru anul viitor, desi este tot mai greu sa facem estimari pentru ce se va intampla in 2009", spune Mihai Rohan, presedintele si directorul general al Carpatcement Holding. Potrivit lui, pentru anul viitor va exista un program de austeritate pentru toate bugetele in vederea mentinerii profitabilitatii.
Carpatcement Holding a anuntat investitii de 150 mil. euro pana in 2011, care nu vor fi insa amanate. "Daca economia va stagna sau va avea un recul, e posibil sa reconsideram programele de investitii si sa amanam unele investitii majore", sustine Rohan.
 
Milionarii Romaniei: Nu ne mutam conturile in strainatate
 
Camelia Sucu, una dintre cele mai bogate femei din Romania, proprietara magazinelor de mobila Class Living, spune ca in prezent nu ia in considerare varianta mutarii banilor in statele care garanteaza depozite si apreciaza ca suntem departe de a experimenta o situatie precum cea din SUA.
"Lucrez cu banci din Romania stabile, dar recunosc ca urmaresc in fiecare zi stirile care vin din America si Europa. Nu pot spune ca sunt analist si ca am toate datele la indemana pentru a lua o decizie corecta, insa nu mi-am mutat banii in alte state", a spus Camelia Sucu. Poltica prudenta a BNR a creat, in opinia proprietarei Class Living, o cultura a romanilor in ceea ce priveste achitarea creditului. "Avem marele noroc ca Romania s-a dezvoltat intraregional, ca am avut investitii masive din afara si ca nu noi am mers cu bani in alte state", a adaugat ea. Aceeasi incredere in sistemul bancar autohton o are Cezar Rapotan, directorul general si actionarul majoritar al Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de constructii de pe piata locala. "Consideram sistemul bancar romanesc ca fiind de incredere, chiar si in actualul context international si nu luam in considerare un transfer de bani in strainatate".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO