Eveniment

Oltchim a ajuns la un acord cu Petrom pentru petrochimia de la Arpechim

15.12.2009, 23:18 33

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) urmeaza safinalizeze negocierile cu Petrom Bucuresti (SNP) pentru achizitiafirmei Petrochemical Arges, care detine operatiunile de petrochimiede pe langa rafinaria Arpechim Pitesti, potrivit reprezentantilorMinisterului Economiei, actionarul majoritar al Oltchim.

"S-a ajuns la o intelegere, dar inca se mai fac ultimelenegocieri. In mod cert nu s-a semnat nimic deocamdata, dar probabilacest lucru va urma in zilele urmatoare", a spus Tudor Serban,secretar de stat in Ministerul Economiei.

Presa a fost invitata vineri la o conferinta de presa organizatade Oltchim "cu ocazia anuntarii celui mai mare eveniment de pepiata de fuziuni si achizitii din Romania anului 2009", conforminvitatiei primite de jurnalisti. La eveniment vor participadirectorul general al Oltchim Constantin Roibu si directorulfinanciar Alexandru Bucsa.

Reprezentantii Oltchim nu au dorit sa ofere informatiisuplimentare pe aceasta tema. Reprezentantii Petrom nu au dorit sacomenteze.

Oltchim negociaza de la inceputul lui 2008 cu Petrom preluareaactivitatilor de petrochimie de la Arpechim, care au fosttransferate in 2007 pe o firma nou infiintata, Petrochemical Arges,cu scopul vanzarii. La finele anului trecut, Petrom a sistatlivrarile de materie prima catre Oltchim, pe motiv ca acesta nusi-a achitat datoriile restante.

Oltchim, care avea la finele lunii septembrie datorii totale de1,8 mld. lei (420 mil. euro), a apelat la garantia statului pentruun credit necesar incheierii tranzactiei. Eximbank a acordatOltchim o garantie de circa 50 mil. euro, care este insa subinvestigatie la Comisia Europeana. Oltchim a avut in primele noualuni pierderi de 172 mil. lei la afaceri de 792 mil. lei.

Actiunile Oltchim au crescut ieri pe Bursa cu 15%, capitalizareacompaniei ajungand la 17,8 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO