• Leu / EUR4.9479
  • Leu / GBP5.5370
  • Leu / USD5.1794
Eveniment

OMS avertizează: Numărul cazurilor noi COVID s-a triplat în Europa în ultimele 6 săptămâni

OMS avertizează: Numărul cazurilor noi COVID s-a triplat în Europa în ultimele 6 săptămâni

Autor: Mediafax

19.07.2022, 17:58 74

Numărul cazurilor noi COVID s-a triplat în Europa în ultimele 6 săptămâni, cu aproape 3 milioane de noi infecţii confirmate săptămâna trecută. Aproape jumătate din cazurile noi din lume sunt în Europa, atrage atenţia OMS. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut guvernelor europene să întărească urgent monitorizarea virusului, avertizând asupra unei ierni potenţial dificile, deoarece un nou val de infecţii mătură continentul.

Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a declarat că valul provocat de variantele Omicron BA.2 şi BA.5, extrem de contagioase, se va intensifica şi mai mult pe măsură ce oamenii vor sta mai mult în interior, în toamnă.

Kluge a declarat că numărul cazurilor noi s-a triplat în Europa în ultimele 6 săptămâni, cu aproape 3 milioane de noi infecţii confirmate săptămâna trecută. Aproape jumătate din cazurile noi din lume sunt în Europa, a spus el, unde internările în spitale din cauza virusului s-au dublat.

Internările la terapie intensivă rămân relativ scăzute, a spus el, dar, pe măsură ce ratele de infecţie la oamenii mai în vârstă continuă să crească, aproape 3.000 de persoane pe săptămână mor din cauza Covid.

"Aceste cifre descriu o imagine a trecutului recent", a spus Kluge. "Pregătirea pentru viitor este mult mai dificilă, dar trebuie abordată urgent".

Având în vedere că serviciile de sănătate se află deja sub o presiune enormă, trebuie să se ia măsuri urgente astăzi pentru a se pregăti pentru lunile următoare, a spus el. "Aşteptarea toamnei va fi prea târziu".

Kluge a spus că trebuie crescut gradul de vaccinare în rândul populaţiei generale, trebuie administrată a doua doză de rapel celor cu risc, iar folosirea măştilor şi îmbunătăţirea ventilaţiei trebuie promovate în spaţiile interne şi în transportul public.

Astfel de măsuri "vor fi esenţiale pentru a proteja oamenii în această toamnă şi iarnă", a spus el, scrie The Guardian.

În acelaşi timp, însă, el a spus că este esenţial ca guvernele să crească testarea, să acorde prioritate carantinei şi să sporească detectarea variantelor.

"Covid-19 rămâne o boală urâtă şi potenţial mortală", a declarat Kluge, dezvăluind că a luat virusul pentru prima dată luna aceasta şi că "m-a dat gata".

Cel mai important, autorităţile trebuie să continue să monitorizeze şi să urmărească evoluţia virusului, care rămâne extrem de imprevizibil, a mai spus el. "Majoritatea ţărilor din regiunea europeană au oprit sau au redus foarte mult supravegherea, creând un unghi mort periculos".

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9479
Diferență: 0,085
Ieri: 4.9437
Azi: 5.1794
Diferență: 0,8077
Ieri: 5.1379
Azi: 5.5370
Diferență: -0,2576
Ieri: 5.5513
Azi: 5.2155
Diferență: 0,3869
Ieri: 5.1954