Eveniment

Opt societati din portofoliul APAPS, scutite de la plata datoriilor

17.02.2004, 00:00 22



Opt societati din portofoliul Autoritatii pentru Privatizare vor fi scutite, total sau partial, de la plata datoriilor bugetare neachitate la 31 decembrie 2002, in baza Legii 137/2002 privind accelerarea privatizarii, au declarat surse din APAPS.



Pe lista societatilor care vor beneficia de aceste facilitati se afla SC Avicola Cluj-Napoca, Comefin Costesti, Metalurgica Reghin, Moldosin Vaslui, Hiperion Stei, Bicapa Tarnaveni, Helitube Bucuresti si Vinalcool Oradea.



Legea 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii prevede ca institutiile publice implicate si institutiile bugetare creditoare pot acorda societatilor cu capital majoritar de stat aflate in proces de privatizare o serie de facilitati. Facilitatile constau in scutirea totala sau partiala la plata a obligatiilor restante, inclusiv catre bugetele locale, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri bugetare, precum si cele reprezentand creantele proprii si cele provenite din credite bugetare gestionate de institutia publica implicata.



In ceea ce priveste datoriile la Fondul de asigurari sociale de sanatate, acestea pot fi esalonate pe o perioada de 5 ani, cu o perioada de gratie de 6 luni, cuprinsa in perioada de esalonare, iar majorarile de intarziere si penalitatile vor fi anulate.



Obligatiile restante reprezentand contributia pentru pensia suplimentara, contributia individuala de asigurari sociale, contributia angajatilor de 1% la bugetul Fondului de somaj, contributia de 7% a angajatilor pentru sanatate, impozitul pe veniturile din salarii vor fi achitate, la randul lor, esalonat, conform graficului aprobat de creditorul bugetar care administreaza venitul respectiv.



Aceeasi masura a fost propusa la inceputul acestui an si pentru 9 societati comerciale aflate in portofoliul Ministerului Economiei si Comertului (Avioane Craiova, Uzina Mecanica Marsa, Uzina Mecanica Dragasani, Uzina Mecanica Filiasi, Uzina Mecanica Babeni, Uzina Mecanica Poiana Rusca, Uzina Mecanica Orastie, IOR SA si SN Plafar SA.). La acestea se adauga si Termoelectrica si Compania Nationala a Lignitului "Oltenia" SA Targu Jiu care ar putea beneficia de scutirea la plata a datoriilor bugetare ca o modalitate de crestere a interesului investitorilor pentru cele doua societati. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO