Eveniment

OTE va reduce cu aproape o treime personalul RomTelecom

04.02.2003, 00:00 13

Grupul elen OTE Telecoms a anuntat ca intentioneaza sa diminueze personalul RomTelecom cu cel putin 9.000 de salariati in urmatorii doi ani, in scopul reducerii costurilor la operatorul roman de telefonie fixa, dupa ce a preluat controlul acestuia, informeaza Reuters.
In prezent, RomTelecom are aproximativ 30.000 de salariati. Proiectul OTE este de a imbunatati profiturile RomTelecom prin controlul mai strict asupra costurilor operationale. Grupul elen a indicat ca a redus personalul RomTelecom cu 8.500 de angajati in 2002.
Veniturile operatorului roman vor stagna in urmatorii doi ani, din cauza declinului cotei sale de piata dupa ce a pierdut monopolul in domeniul telefoniei fixe, la inceputul lui 2003, precum si din cauza ajustarii tarifelor, a precizat OTE.
Grupul elen are ca obiectiv inregistrarea, pana in 2005, a unei marje a profitului operational inaintea cheltuielilor cu amortizarea (EBITDA) de circa 40% la operatorul roman, iar investitiile din urmatorii trei ani vor totaliza 250-300 milioane de dolari.
In primele noua luni ale anului trecut, RomTelecom a inregistrat venituri consolidate de 713 milioane de euro.
OTE a semnat, saptamana trecuta, un acord cu Guvernul roman care prevede majorarea participarii sale la capitalul RomTelecom, de la 35% la 54%.
Termenii tranzactiei au ramas neschimbati fata de cei anuntati in noiembrie, anul trecut. Operatiunea prevede subscrierea de catre OTE a unui pachet de actiuni in valoare de 242,62 milioane dolari. Tranzactia se va realiza printr-un aport in numerar in valoare de 145 milioane dolari, diferenta urmand sa fie acoperita prin transformarea in actiuni a creantelor detinute de OTE asupra RomTelecom, in suma de 55 milioane euro, respectiv de 42,6 milioane dolari.
Totodata, OTE va achizitiona un pachet de actiuni de 3,12% la pretul de 30,99 milioane dolari, ceea ce va ridica valoarea totala a tranzactiei la aproximativ 273 milioane dolari.
In urma comunicatului publicat de OTE, pretul actiunilor sale a crescut cu 1,24%, incheind sedinta la 11,4 euro. "Cu cat vor fi mai drastice masurile luate la RomTelecom, cu atat va reactiona mai bine piata", a declarat Stavros Christodoulou, analist la societatea Guardian Trust Securities.
Ingrijorati ca investitiile realizate in strainatate nu compenseaza scaderea rezultatelor interne, din cauza concurentei intense pe piata elena, investitorii au diminuat cu circa 1,5 miliarde de euro capitalizarea OTE de la sfarsitul lunii august 2002. In prezent, valoarea de piata a grupului este de 5,67 miliarde de euro. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO