Eveniment

Ovidiu Tender, la Parchet pentru audieri in cazul Rafo

26.05.2005, 20:23 24

Omul de afaceri Ovidiu Tender a luat la cunostinta ieri de la procurorii din Parchetul instantei supreme de concluziile raportului realizat de inspectorii fiscali la firmele care ar fi avut legatura cu Rafo Onesti.

Tender s-a aflat timp de o ora si jumatate, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru o intalnire cu procurorii care instrumenteaza dosarul Rafo, in care el este cercetat sub acuzatii economice.

La iesirea din sediul Parchetului, Tender a declarat ca procesul-verbal realizat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu este propriu-zis o expertiza, ci reprezinta un punct de vedere al inspectorilor fiscali.

Din procesul-verbal intocmit de ANAF rezulta ca administratorii SC VGB Impex SRL au prejudiciat bugetul de stat, prin neplata impozitului pe profit de 806 mld. lei si prin TVA nelegal dedus de 550 mld. lei, rezultand un prejudiciu total de 1.356 mld. lei (peste 36 mil. euro). Administratorii VGB Impex au fost arestati preventiv, ca si omul de afaceri Cornel Iacobov si fostul director al rafinariei, Toader Gaurean.

Ovidiu Tender a mai fost audiat in acest caz in 21 februarie, timp de aproximativ doua ore, cand - potrivit avocatei sale - a dat declaratii si i-au fost prezentate acuzatiile ce-i sunt aduse in acest dosar.

Potrivit procedurii, dupa ce i-au fost prezentate acuzatiile si a fost audiat, in perioada urmatoare, Tender ar urma sa aduca procurorilor acte in apararea sa.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie cerceteaza 21 de persoane intr-un dosar din anul 2003, pentru spalare de bani, inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni. Toate aceste persoane - intre care si oamenii de afaceri Ovidiu Tender si Corneliu Iacobov - au fost date in consemn la frontiera. In plus, in dosar au fost facute cinci arestari.

Ancheta in cazul Rafo - care vizeaza circuitele financiare intre cele doua rafinarii si mai multe firme - a inceput in 2004, prin solicitarea si ridicarea de documente, identificarea firmelor, persoanelor si relatiilor comerciale in cauza. Cercetarile vizeaza stabilirea relatiilor comerciale ale Rafo cu grupul de firme VGB si Dany Group, modalitatile de plata, precum si cazurile de restituire a unor sume cuprinse intre trei miliarde si 88 de miliarde de lei de la VGB Oil catre persoane fizice cu motivatia "restituire creditare firma".

Anchetatorii vor mai urmari modalitatile in care acciza evidentiata si taxa de drum rezultata in urma procesarii nu au fost virate bugetului de stat, prejudiciul momentan stabilit fiind de aproximativ trei mii de miliarde de lei. De asemenea, se va urmari evidentierea in actele contabile ale firmelor care au achizitionat combustibil de la Rafo si Carom a operatiunilor comerciale efectuate.



Ardaf a preluat creante de la alte firme din grupul Tender

Societatea de Asigurare Reasigurare Ardaf Cluj-Napoca a incheiat in ultimii ani mai multe contracte de cesiune de creante cu firme din grupul Tender, dupa cum se arata in raportul curent remis de asigurator Bursei Electronice Rasdaq. Astfel, Prospectiuni SA, Fitpol SRL, Grupul Energetic Tender si Tender SA apar in calitate de cedent in contracte in care Ardaf este cesionar, incheiate la finele anului trecut sau la inceputul acestui an. Ardaf este cedent in doua contracte de cesiune de creante incheiate si cu VGB Bucuresti in anul 2003. Oficialii companiei Ardaf nu au comentat aceste tranzactii. In urma cu doi ani, grupul Tender a preluat creante ale Petrom asupra companiei Rafo, pe care urma sa le achite prin furnizarea de servicii. Ardaf este listata la Categoria de Baza a Bursei Electronice Rasdaq si a ajuns la o capitalizare bursiera de 13,7 milioane de euro (495,6 miliarde de lei). Asiguratorul dispune de un capital social de aproape 7 milioane de euro (251,9 miliarde de lei), controlat in proportie de peste 70% de grupul Tender. Compania a raportat pentru primele trei luni din 2005 venituri din prime brute subscrise in valoare de 28,2 milioane de euro (1.047 de miliarde de lei) pe partea de asigurari generale. Cresterea fata de aceeasi perioada a anului trecut a fost, in euro, de aproape 174%. Pe segmentul asigurarilor de viata, Ardaf a subscris in primul trimestru prime brute in valoare de 315.000 de euro (11,6 miliarde de lei). (Ioana Leaua)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO