Eveniment

Patriarhul si ziaristii

Patriarhul si ziaristii

Click pentru imaginea marita

01.08.2007, 18:55 25

Cu cativa ani in urma Patriarhul Teoctist a organizat in Dealul Mitropoliei o conferinta de presa pentru a cere sprijinul pentru proiectul sau de construire a Catedralei Neamului. La conferinta erau prezenti unii dintre cei mai inversunati adversari (ziaristi) ai proiectului. Obiectiile lor: daca biserica are bani de ce nu construieste spitale, pentru ce-i mai trebuie o catedrala? Se prefigura o ciocnire violenta a punctelor de vedere, iar inaintea intrarii Patriarhului, ziarisii alcatuiau impreuna - cum se mai intampla - planul de atac.
Cand Patriarhul a intrat in sala imbracat in straiele albe de patriarh peste care flutura o hlamida rosie asistenta a amutit. Aparitia era atat de surprinzatoate, personajul atat de impunator, incat vitejii ziaristi s-au facut dintr-odata mici. Iar cand Patriarhul i-a binecuvantat pe fiecare in parte mangaindu-i pe cap intreaga sala a transpirat de emotie.
Sinodul BOR a decis ieri ca Patriarhul Teoctist va fi inmormantat vineri. Trupul sau va fi depus in ultimul loc ramas liber din Catedrala Patriarhala, alaturi de primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea (1925-1939) si de succesorii acestuia Nicodim Munteanu (1939-1948) si Iustin Moisescu (1977-1986).
Al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane - Justinian Marina (1948-1977) - este inmormantat la Biserica Radu Voda din Bucuresti.Trupul Patriarhului Teoctist, depus in Catedrala Patriarhala, a fost mutat, dupa terminarea slujbei de aseara, in Palatul Patriarhiei, unde va putea continua pelerinajul credinciosilor care vor sa ii aduca un ultim omagiu. Mutarea este necesara pentru a permite inceperea lucrarilor la mormant, situat pe partea dreapta a lacasului de cult, alaturi de celelalte trei ale predecesorilor lui Teoctist Arapasu.
Prea Fericitul Teoctist va fi inmormantat cu toate insemnele patriarhale, cum ar fi mitra sau carja. Potrivit unor surse din cadrul Patriarhiei, vineri, in ziua inmormantarii, pe Dealul Mitropoliei va fi pus un catafalc. Sicriul cu trupul Patriarhului va fi purtat pe umeri de preoti, care vor inconjura Catedrala Patriarhiei si se vor opri de trei ori, in dreptul altarului si a stranelor lacasului de cult, ca in Vinerea Mare.
Patriarhul Teoctist a murit luni, la ora 17.00, in urma unui stop cardiac, suferit din cauza complicatiilor aparute dupa operatia de prostata la care a fost supus in cursul aceleiasi zile. Acesta avea 92 de ani si in ultimii 20 de ani a condus Biserica Ortodoxa Romana, fiind inscaunat la 16 noiembrie 1986. Trupul Patriarhului a fost depus, luni seara, in Catedrala Patriarhala, unde preotii si episcopii tin slujba speciala premergatoare inmormantarii acestuia.
Resedinta patriarhala este in doliu, acesta fiind marcat prin doua steaguri, unul negru complet si altul pe jumatate negru, cealalta parte reprezentand simbolul patriarhal. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca pentru ziua funeraliilor Patriarhului Teoctist va fi declarat doliu national. Aseara, la inchiderea editiei, sute de persoane continuau sa urce Dealul Mitropoliei pentru a-i aduce un ultim omagiu celui de-al cincilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO