Eveniment

Patriciu ramane in libertate, iar dosarul lui este retrimis procurorilor

03.06.2005, 19:56 12

Dinu Patriciu ramane in libertate, instanta Curtii de Apel Bucuresti (CAB) stabilind, joi, sa trimita la Parchetul instantei supreme, din cauza unor lipsuri procedurale, dosarul in care omul de afaceri este cercetat pentru mai multe infractiuni economice.

Mai exact, instanta Curtii de Apel Bucuresti a analizat, joi, recursul inaintat de procurori de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti de a nu-l aresta pe Patriciu. Magistratii CAB au admis recursul procurorilor pentru ca - asa cum cere procedura - sa poata lua apoi o decizie privind retrimiterea dosarului la Parchet.

Judecatorii au stabilit ca dosarul trebuie retrimis procurorilor intrucat au constatat nulitatea absoluta a actului de sesizare a instantei, act care nu a fost semnat de ambii procurori anchetatori (asa cum cere procedura), ci doar de unul.

Instanta s-a sesizat din oficiu cu privire la aceasta problema. Pe de alta parte, avocatii omului de afaceri au pledat pentru nulitatea absoluta a actului.

Faptul ca recursul facut de procurori a fost admis nu inseamna ca Patriciu va fi incarcerat, intrucat dosarul a ajuns la instanta in baza unei sesizari care nu indeplinea toate conditiile legale.

Dinu Patriciu s-a prezentat, joi dimineata, la Curtea de Apel Bucuresti, insotit de mai multi fruntasi liberali care au venit sa-l sustina pe colegul lor.

Dupa inceperea discutiilor privind dosarul lui Dinu Patriciu, avocatii omului de afaceri au sustinut ca ordonanta de retinere a fost emisa de procurori, in noaptea de joi spre vineri, cu incalcarea normelor procedurale privind audierea obligatorie. Astfel, avocatii au spus ca acest act procedural obligatoriu - audierea - nu a mai fost indeplinit, procurorii emitand ordonanta de retinere in timp ce Dinu Patriciu dadea o declaratie scrisa olografa.

Ei au mai invocat si exceptia privind necompetenta materiala a procurorului anchetator, precum si necompetenta procurorului care a semnat actul de declarare a recursului, ceea ce duce la nulitatea absoluta in acest caz. Referitor la acest aspect, avocatii au spus ca, initial, urmarirea penala a fost inceputa de procurorii anticoruptie in 28 mai 2004, pentru partea de coruptie, iar dosarul a fost trimis ulterior la Parchetul instantei supreme, fara ca ordonanta sa fie infirmata, ceea ce a dus la un conflict de competenta intre cele doua institutii.

In replica, procurorul de sedinta a spus ca Parchetul National Anticoruptie a dat, in 7 septembrie 2004, o ordonanta de declinare a competentei in acest caz catre Parchetul instantei supreme, respectiv catre Directia de Investigare si Combatere a Criminalitatii Organizate si Terorism a institutiei, ceea ce era posibil si legal chiar in timpul urmaririi penale. Procurorul a mai spus ca dreptul la aparare al lui Dinu Patriciu a fost respectat de procurori in timpul audierii de 18 ore, de saptamana trecuta, omul de afaceri fiind asistat initial de patru avocati carora, ulterior, li s-au mai adaugat doi.

Dinu Patriciu a fost pus in libertate in noaptea de 27 spre 28 mai, de Tribunalul Bucuresti, care a apreciat ca omul de afaceri poate fi cercetat in stare de libertate in dosarul Petromidia.

In urma cu o noapte, Patriciu fusese retinut de procurori, dupa o audiere care a durat aproape 18 ore.

De altfel, in ziua de 27 mai, Patriciu a fost adus iar la audieri la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a da declaratie in fata procurorilor in calitate de inculpat, interogatoriu ce a fost consemnat pe formular tipic pentru aceasta calitate. Cu o zi in urma, declaratia lui Patriciu s-a facut pe "coala alba", apoi a fost anuntat ca va fi retinut, avocatii considerind ca i-au fost incalcate drepturile procesuale ale clientului lor.

In 27 mai, la ora 20.30, Patriciu a fost dus la Tribunalul Bucuresti, iar in jurul orei 22.00 a fost prezentat in fata unui judecator, acuzarea cerand arestarea preventiva a omului de afaceri. Solicitarea Parchetului a fost respinsa, judecatorul apreciind ca pentru acuzatiile care ii sunt aduse lui Patriciu, acesta poate fi cercetat in stare de libertate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO