Eveniment

Petrolul la 88 $/baril: castiga masiv producatorii

17.10.2007, 21:18 14

Barilul de titei a ajuns ieri la un nou maxim istoric, de circa 88 de dolari pe baril, dupa ce in ultima saptamana aprecierea petrolului a fost de circa 8 dolari, si se apropie vertiginos de pragul psihologic de 100 de dolari pe baril.
Aceasta apreciere va avea un impact negativ asupra partii de rafinare din cadrul companiilor petroliere, dar va aduce castiguri acelor firme care dispun de segmente de explorare si productie.
La nivelul consumatorului final este de asteptat o majorare a preturilor la produsele petroliere, desi piata a asistat si la ieftiniri in cazul benzinei in conditiile in care pretul barilului de petrol a crescut.
"Aprecierea barilului intr-o perioada de timp atat de scurta afecteaza negativ partea de rafinare a companiilor petroliere. Vom asista la ingustarea marjelor de rafinare", explica Adriana Marin, seful departamentului de analiza al societatii de brokeraj CA IB Securities.
Astfel, Petrom, Rompetrol, dar si Lukoil se vor confrunta cu reducerea castigurilor inregistrate pe partea de rafinare, segment considerat oricum destul de greu de mentinut pe rezultate pozitive.
"Singurul beneficiar este Petrom, pentru ca are partea de productie. Dar din nou, acest castig va fi diminuat in functie de preturile de transfer al titeiului catre rafinarii", a mai spus Marin. Ea a adaugat ca Petrom reuseste sa castige circa 50-60 mil. euro la profitul operational cu fiecare dolar de apreciere a barilului.
Ea a mai precizat ca piata romaneasca este destul de rigida in preluarea acestor variatii. Practic, cresterea preturilor la carburanti nu poate fi la fel de rapida si nici proportionala cu cresterea barilului de petrol astfel incat firmele petroliere sa reuseasca sa-si acopere pierderile din rafinare exclusiv din vanzarea de produse. "Este foarte greu de precizat care ar putea fi impactul la consumatorul final, pentru ca in ultima vreme am experimentat si evolutii divergente intre variatia barilului de titei si pretul la consumatorul final", spune Dan Pazara, directorul de comunicare al Petrom.
Potrivit acestuia, cea mai recenta ieftinire a benzinei comercializate de Petrom a avut loc in contextul in care barilul depasisre pragul de 80 $/baril.
"Preturile la produsele petroliere sunt influentate decisiv de pretul barilului de petrol, dar se mai iau in calcul si alti factori, cum ar fi sezonalitatea vanzarilor sau stocurile", mai spune Pazara. Acesta a spus ca Petrom ar putea fi afectat pe partea de rafinare si in ceea ce priveste cheltuielile cu importurile, dar va avea un avantaj pe partea de explorare si productie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO