Eveniment

Petrom vrea liberalizarea preţurilor la gaze, dar pentru populaţie cere o păsuire

Autor: Emil Popescu

17.03.2011, 23:44 28

Petrom, cea mai mare companie locală, pro­pune modificarea LegiiGazelor astfel în­cât populaţia să primească pe o perioadădeterminată doar gaze din producţia internă, ceea ce ar duce lascăderea facturilor cu până la 15%, iar pentru altă categorie deconsu­matori, industriali şi comerciali, preţurile să fieliberalizate.

În prezent, toţi consumatorii din România sunt alimentaţi cuun coş de gaze format atât din gaze din producţia internă, cât şidin importuri din Rusia. Ponderea gazelor din import este acum decirca 43%, potrivit datelor ANRE, nivel deosebit de ridicat faţă decel obişnuit de circa 30%. Pentru producătorii de gaze naturalemiza liberalizării preţului este una extrem de importantă, încontextul în care pre­ţul pro­ducţiei interne este plafonat decătre ANRE la jumătate faţă de importurile din Rusia.

"Propunerea noastră răspunde necesităţii de liberalizare apieţei, ţinând cont, în acelaşi timp, de vulnerabilitateaconsumatorilor casnici şi a furnizorilor de servicii socialeesenţiale precum sănătate, îngrijirea copiilor, educaţie. Propunemcrearea a două categorii diferite de consumatori: pe de o parte,cei vulnerabili, pe care i-am menţionat. Aceştia ar trebui să aibădreptul să primească pentru o perioadă determinată numai gaze dinproducţia internă, pentru a nu fi împovăraţi de preţul ridicat algazelor de import, ceea ce va duce la scăderea semnificativă afacturii la gaze, scădere ce poate fi până la 15%", a declaratHilmar Kroat-Reder, membru al directoratului Petrom, responsabilpentru Gaze şi Energie.

A doua categorie de consumatori va fi repre­zentată de clienţiiindustriali şi comer­ciali. "Pentru această categorie deconsu­matori, liberalizarea ar trebui să conducă la un preţ care săreflecte raportul cerere-ofertă", a afirmat Hilmar Kroat-Reder.Astfel, diferen­ţierea în funcţie de categoriile de consumatori arpermite liberalizarea pieţei fără ca aceasta să afecteze populaţiaîn mod direct.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO