Eveniment

Piata cimentului a pierdut 285 mil. euro din valoare, consumul a scazut cu 30%

Piata cimentului a pierdut 285 mil. euro din valoare, consumul a scazut cu 30%
13.09.2009, 19:04 137

Valoarea pietei de ciment a scazut in primul semestru cu circa43%, pana la circa 375 mil. euro, fata de aceeasi perioada a anuluitrecut, cand consumul se ridica la circa 660 mil. euro, potrivitcalculelor ZF pe baza datelor furnizate de industriacimentului.

Scaderea a fost cauzata de o reducere cu 28,8% a productieilocale vandute, dar si de diminuarea preturilor cu circa 15% ineuro. Daca anul trecut tona de ciment la sac ajungea in medie la500 de lei inclusiv TVA (135 de euro) la pret de producator, anulacesta pretul a scazut la 450 de lei inclusiv TVA (107 euro).

Productia locala de ciment a scazut in primul semestru din acestan cu 28,8%, de la 4,9 mil. tone in perioada similara din 2008 la3,5 mil. tone, cantitate livrata exclusiv pe piata interna,potrivit datelor furnizate de Patronatul din Industria Cimentuluisi altor produse minerale pentru constructii din Romania(CIROM).

"Piata cimentului este direct legata de piata imobiliarelor si ainvestitiilor in infrastructura. Cum aceste investitii au fostafectate puternic de criza, nici piata cimentului nu a fost imuna.In prima jumatate a anului consumul total de ciment a scazut cuaproximativ 30%, dar cu variatii foarte mari de la o zona la alta",a declarat Mihai Rohan, presedintele CIROM si directorul general alCarpatcement Holding, subsidiara locala a grupului germanHeidelbergCement.

Din datele prezentate de CIROM rezulta ca Romania nu a exportatciment sau clincher (semifabricat din care se obtine cimentul) inprimele sase luni, dupa ce, in acelasi interval din 2008, vanzarileexterne au totalizat 109.372 de tone, in timp ce importurile aufost nesemnificative. Lafarge Ciment, subsidiara locala a grupuluifrancez Lafarge, este singurul producator local care deruleaza siactivitati de export, insa in ultimii ani a reorientat catre piataromaneasca livrarile pe care le facea in strainatate.

In schimb, vanzarile totale de ciment si clincher au scazut inintervalul ianuarie-iunie cu aproape 31%, de la 5,2 milioane detone la 3,59 mil. tone. Volumul din primele sase luni din 2008include si clincherul exportat, iar in aceeasi perioada din 2009 nuau fost consemnate livrari ale acestui produs, de ciment alb saualte cimenturi, singurul sortiment fiind cimentul Portland.

Piata locala a cimentului este dominata de trei dintre cei maimari producatori la nivel mondial, respectiv HeidelbergCement(Germania) - prin Carpatcement Holding -, Holcim (Elvetia) siLafarge (Franta).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO