Eveniment

Pogea: Veniturile bugetare dau semne de revenire. Se tempereaza ritmul de scadere a incasarilor. Cum comentati?

Pogea: Veniturile bugetare dau semne de revenire. Se tempereaza ritmul de scadere a incasarilor
30.04.2009, 00:00 23
 
„In aprilie, am observat o imbunatatire a colectarii veniturilor. Acestea s-au diminuat mai putin, cu 3% fata de aprilie 2008, comparativ cu o scadere de 6,2% in ianuarie", a declarat ieri Pogea.
El a anuntat ca deficitul bugetului general consolidat a ajuns in primul trimestru la 1,5% din PIB, respectiv 7,9 mld. lei, nivel corectat in jos fata de datele preliminare anuntate. Potrivit estimarilor anterioare, deficitul bugetar dupa primele trei luni era de 1,56% din PIB. Valoarea s-a incadrat in tinta negociata cu FMI pentru primele trei luni, de 8,3 mld. lei.
In primul trimestru, veniturile bugetulului general consolidat s-au redus cu 5,5% comparativ cu nivelul din aceeasi perioada de anul trecut, la 38 mld. lei. Pe categorii de incasari s-a inregistrat o scadere de 1,72 mld. lei la nivelul TVA, cea mai importanta resursa a bugetului de stat. Impozitul pe profit s-a diminuat cu 336 mil. lei, in timp ce veniturile nefiscale au scazut cu 365 mil. lei. In schimb, veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 796 mil. lei, iar incasarile din accize au avansat 97 mil. lei.
Pe partea de cheltuieli, costurile cu personalul au inregistrat cea mai mare crestere, urcand cu 1,67 mld. lei comparativ cu primul trimestru din 2008. Cheltuielile cu bunurile si serviciile au urcat cu 470 mil. lei.
O majorare semnificativa s-a inregistrat pentru cheltuielile cu dobanzile, care s-au dublat in primul trimestru din acest an, la 1,22 mld.lei.
Fondul de salarii din educatie creste, desi cheltuielile bugetare de personal scad. Alocarile pentru veniturile de natura salariala din invatamant sunt programate la 13,8 mld. lei in acest an, comparativ cu 12,8 mld. lei anul trecut, potrivit ministrului Finantelor. Totalul cheltuielilor bugetare cu personalul a scazut de la 43,3 mld. lei la 41,5 mld. lei.
 
Banii de la Uniunea Europeana „nu-i dam pe papa"
Pogea a precizat ca imprumutul de 5 mld. euro, pe care Romania urmeaza sa-l primeasca de la Comisia Europeana, va fi folosit pentru finantarea deficitului bugetar, nu pentru salarii sau pensii.
„Nu poti lua imprumutul ca sa-l dai pe papa", a spus Pogea. El estimeaza ca dupa intrarea primei transe a imprumutului de la CE, licitatiile se vor rari, ca urmare a retragerii statului din piata, iar randamentele pentru titlurile de stat vor scadea „Finantarea externa va permite retragerea statului din piata monetara si se va reduce presiunea. Randamentele vor scadea, vor ramane mai multi bani la dispozitia mediului privat, iar programul de emisiuni de titluri de stat va fi rarit", a explicat ministrul finantelor.
 
Numarul firmelor inchise s-a triplat
Numarul firmelor inchise temporar sau definitiv s-a triplat luna aceasta fata de aprilie 2008, potrivit Registrului Comertului, statistica ce arata ca micii intreprinzatori aleg sa scape de firmele fara activitate ca sa evite plata impozitului forfetar care intra in vigoare de la 1 mai. Astfel, intre 1 si 27 aprilie au fost dizolvate si radiate voluntar 2.339 de firme, de aproape trei ori mai multe decat in aceeasi perioada din 2008. In plus, intre 1si 27 aprilie 3.424 de firme au depus la Registrul Comertului cereri de suspendare temporara a activitatii. Mihaela Popescu
 
Ce a anuntat Pogea
  • Deficit de 7,9 mld. lei (1,5% din PIB) in T1, sub tinta negociata cu FMI;
  • Veniturile au scazut cu 5,5%, comparativ cu trimestrul I din 2008, la 38 de miliarde de lei;
  • Cheltuielile bugetare au urcat cu 14% fata de 2008, la 45,9 mld. lei;
  • Nivelul fiscalitatii in Romania nu este ridicat;
  • Fondul de salarii din educatie creste,  desi cheltuielile bugetare de personal scad;
  • Salariile bugetarilor nu vor fi mai mici decat cele de la finele anului trecut;
  • 34.000 de bugetari pleaca si la finele anului raman 1,2 milioane fata de 1,37 milioane in prezent;
  • Va trebui modificat Codul de Procedura Fiscala pentru a nu mai permite evaziunea;
  • Imprumutul extern de la FMI si UE nu va fi folosit pentru salarii sau pensii;
  • Cand vin banii de la FMI si UE, emisiunile de titluri de stat se reduc, iar randamentele scad;
  • Prima transa din imprumutul de la CE vine la sfarsitul lui iunie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO