Eveniment

Pop crede ca este victima mafiei bacauane

22.01.2003, 00:00 28

Fostul presedinte al Bancii Transilvania, Iosif Pop, a sustinut ieri, intr-o conferinta de presa convocata imediat dupa eliberarea s-a din arest, ca in mod cert este victima unei campanii duse impotriva sa atat de cei pe care el i-a acuzat de fraudarea bancii, cat si de "mafia locala" din Bacau - oras din care a pornit ancheta in dosarul privind prejudicierea Bancii Transilvania.
Pop a fost arestat preventiv la mijlocul lunii noiembrie in scandalul de la sucursala Bancii Transilvania din Bacau, prejudiciul imputat lui si altor angajati ai bancii ridicandu-se la 160 miliarde de lei.
"Intreaga campanie pornita impotriva mea se poate explica prin faptul ca am oprit robinetul care scotea din banca bani din ce in ce mai multi, pe de o parte, dar si pentru ca in primavara am scos la iveala dosarul si am solicitat autoritatilor inceperea anchetelor", a spus  Pop.
El sustine ca, la Bacau, se poate vorbi despre o "mafie politica si economica", dar ca nu are dovezi ca sa poata nominaliza persoanele implicate. El sustine ca s-a deplasat la Bacau, in ianuarie anul trecut, pentru a depune la Politie un dosar al unor salariati ai bancii impotriva carora existau probe ca nu si-ar fi indeplinit atributiile de serviciu.
"L-am depus la Inspectoratul de Politie din Bacau, la colonelul Vrabie. In sesizarea mea, am reusit sa creionez o schema piramidala care s-a invartit in zona bancii. Apoi dosarul a ajuns la Parchet", afirma Pop, adaugand ca a incercat sa actioneze si la nivelul ministrului de Interne, Ioan Rus, al procurorului general al Romaniei, Tanase Joita, si chiar al presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, pentru a le arata ca doreste sa se deruleze o ancheta pentru a fi identificati adevaratii vinovati de acordarea unor credite nerambursabile de catre Banca Transilvania.
Iosif Pop a solicitat audierea ca martori in acest dosar, la Parchet, a ministrului de Interne, a unui consilier al acestuia si a colonelului Vrabie, care ar putea confirma existenta denuntului sau la Politie. Mai mult ca martor este citat si viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei- Mihai Bogza.
Parchetul National Anticoruptie a cerut Parchetului instantei supreme inceperea urmaririi penale impotriva avocatului Aurelian Pavelescu, aparatorul lui Pop, pentru evaziune fiscala, trafic de influenta si ultraj. Procurorii spun ca sotia lui Pop i-ar fi dat avocatului diverse sume de bani drept onorariu la care se adauga  3.000 de dolari, bani pe care Pavelescu a spus ca-i va folosi pentru a publica un memoriu in mai multe ziare centrale, si nu a primit in schimb chitante.
De asemenea, procurorii spun ca, in timpul anchetei, Pavelescu a facut "o serie de declaratii calomnioase" la adresa procurorilor care instrumentau dosarul Banca Transilvania, Gheorghe Suhan si Constantin Irimia, sustinand ca "acestia au retinut inscrisuri, au masluit probe, au arestat nelegal, au cercetat abuziv, au influentat martorii si au comis infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice si persoanelor si impiedicarea participarii la proces".
Avocatul Aurelian Pavelescu sustine ca va face plangere penala impotriva sefului Parchetului National Anticoruptie (PNA), Ioan Amarie, dupa ce aceasta institutie a cerut Parchetului instantei supreme inceperea urmaririi penale impotriva sa.
Avocatul a respins ieri toate acuzatiile care i-au fost aduse de procurorii Parchetului National Anticoruptie, calificandu-le drept "o grava calomnie".
Avocatul Pavelescu sustine ca a discutat cu Ghedalia Pop, sotia fostului presedinte a Bancii Translivania, numai probleme referitoare la onorariu si ca femeia ar fi fost intimidata de procurori.
"O sa cer socoteala PNA pentru aceste acuzatii si voi formula, la PCSJ, o plangere penala impotriva procurorului general Ioan Amarie si a procurorului Gheorghe Suhan, pe care ii acuz, printre altele, de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice, cercetare si arestare ilegala, fals intelectual, uz de fals si denuntare calomnioasa sub forma ticluirii", a mai spus avocatul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO