Eveniment

Presa străină scrie că elveţienii au preluat Azomureş. Acţiunile au sărit cu 7%

Autor: Adrian Cojocar

23.11.2011, 00:00 1037

Acţiunile Azomureş Târgu-Mureş (AZO), liderul de îngrăşăminte chimice din România, au făcut din nou spectacol pe bursă, apreciindu-se pe parcursul zilei de ieri cu până la 12% după ce publicaţia online CRU News cu sediul în Londra, care furnizează analize şi ştiri de pe piaţa de mărfuri, a publicat pe site-ul propriu o ştire conform căreia elveţienii de la Ameropa au preluat controlul Azomureş.

Acţiunile Azomureş au închis ziua de ieri cu un avans de 6,7% şi au atins un nou maxim istoric, de 1,336 lei/unitate. La acest nivel, producătorul de îngrăşăminte este evaluat pe bursă la 715,4 mil. lei (164 mil. euro). Pachetul de control deţinut de acţionarii turci, de 75,87% din companie, valorează pe bursă 124,4 mil. euro.

Reprezentanţii Consiliului de Administraţie al Azomureş au precizat că acţionarii societăţii nu i-au informat cu privire la tranzacţie. "De la ultimul raport publicat pe bursă privind negocierile purtate pentru vânzarea companiei acţionarii nu ne-au mai dat nicio informaţie aşa încât nu pot nici să confirm nici să infirm informaţia", spune Angela Podină, directorul administrativ al Azomureş Târgu-Mureş.

Contactaţi de Ziarul Financiar, reprezentanţii din ţară şi din străinătate ai Ameropa nu au răspuns până la închiderea ediţiei de ieri.

La sfârşitul lunii trecute Azomureş a publicat pe bursă un raport în care aduc la cunoştinţă investitorilor că cei şase acţionari turci care controlează compania prin vehiculele Eurofert Investments şi Azomureş Holdings se află în negocieri "relativ avansate" cu elveţienii din grupul Ameropa privind vânzarea pachetului de control al societăţii.

Potrivit aceluiaşi raport, turcii negociază vânzarea celor două societăţi care controlează Azomureş, nu acţiunile pe care Eurofert Investments şi Azomureş Holding le deţin pe bursă, astfel încât tranzacţia nu se va realiza prin intermediul bursei. Cu toate acestea, acţionarii turci sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa investitorilor schimbările care au loc în controlul Azomureş. Dacă preiau Azomureş, conform legislaţiei pieţei de capital, elveţienii vor fi obligaţi totodată să deruleze ofertă de preluare pentru restul de 24,13% din acţiuni, adică să scoată din buzunar în jur de 39,6 mil. euro pentru acţionarii minoritari dacă se ia în calcul preţul actual de pe bursă, de 1,336 lei/unitate. Preţul din ofertă ar putea fi şi mai mare însă, având în vedere rezultatele record înregistrate de Azomureş în ultimii doi ani.

Numai în primele nouă luni ale acestui an producătorul de îngrăşăminte a obţinut un profit net de 288,2 mil. lei (68,5 mil. euro), triplu faţă de acelaşi interval din 2010. Totodată, afacerile companiei s-au majorat în perioada similară cu 48%, la aproape 1,3 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO