Eveniment

Preşedintele turc Recep Erdogan anunţă că Turcia ar putea renunţa la intenţia de a intra în UE dacă va fi necesar

Preşedintele turc Recep Erdogan anunţă că Turcia ar...

Autor: Petru Mazilu

16.09.2023, 18:10 445

Turcia s-ar putea despărţi de UE dacă va fi necesar, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, atunci când a fost întrebat despre conţinutul unui raport al Parlamentului European privind ţara sa.

Declaraţia a fost făcută sâmbătă la Ankara. Preşedintele turc a fost întrebat despre raportul adoptat la începutul acestei săptămâni în care scria că procesul de aderare a Turciei la UE nu poate fi reluat în circumstanţele actuale.Totodată, raportul sugerează UE să exploreze „un cadru paralel şi realist" pentru legăturile sale cu Ankara.

Turcia a fost un candidat oficial la aderarea la UE timp de 24 de ani, dar discuţiile de aderare s-au blocat în ultimii ani din cauza preocupărilor blocului cu privire la încălcarea drepturilor omului şi la respectarea statului de drept.

„UE încearcă să se desprindă de Turcia. Ne vom face evaluările faţă de aceste evoluţii şi, dacă este necesar, ne putem despărţi de UE", a declarat Erdogan înainte de a pleca într-o călătorie în SUA.

Ministerul de Externe al Turciei a anunţat la începutul acestei săptămâni că raportul Parlamentului European conţine acuzaţii şi prejudecăţi nefondate şi are o abordare „superficială şi fără viziune" a legăturilor ţării cu UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO