Eveniment

Pretul gazelor se va dubla pana la finele anului 2008

12.05.2006, 00:00 11

Pretul gazelor din productia interna se va dubla pana la finele lui 2008, ajungand la 215 dolari/mia metri cubi, estimarile pentru acest an indicand un pret de vanzare de 145 de dolari pe mia metri cubi incepand din ultimul trimestru al acestui an, cu 35 de dolari mai mult ca in prezent, au declarat surse oficiale.

Prognoza autoritatilor indica o crestere a pretului gazelor din productia interna de la 110 dolari/1.000 de metri cubi la 120 dolari/1.000 de metri cubi incepand cu luna iulie 2006, urmand ca din trimestrul patru sa fie aplicata o noua majorare, cu 25 dolari/1.000 metri cubi.

In 2007 ar urma sa fie inregistrata cea mai mare crestere a pretului la gazele din productia interna, cu 55 dolari/1.000 de metri cubi, desi Romania s-a angajat in negocierile cu UE sa efectueze anual o majorare a pretului la gazele extrase din productia interna cu doar 25 dolari/1.000 metri cubi.

Majorarea prevazuta pentru 2007 ar urma sa fie aplicata trimestrial, inca de la inceputul anului. Pentru luna aprilie a anului viitor este propusa o crestere a pretului cu 35 dolari, la 180 dolari/1.000 de metri cubi, nivel care va ramane nemodificat pana la 1 octombrie. In ultimul trimestru al anului viitor, pretul ar urma sa fie majorat cu inca 20 dolari, ajungand la un nivel de 200 dolari/1.000 de metri cubi.In 2008, singura majorare a pretului ar urma sa fie efectuata in luna octombrie, la 215 dolari/1.000 de metri cubi.

Tariful mediu al gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi - populatia si institutiile publice - ar putea creste cu aproximativ 6% in al treilea trimestru, la 288 de dolari pe o mie de metri cubi, pentru ca pana la sfarsitul anului sa ajunga la 294 dolari/mia mc.

Anul viitor, tariful mediu al gazelor furnizate consumatorilor captivi va creste trimestrial, la 314 dolari/ mia mc incepand cu luna ianuarie 2007, la 328 dolari/ mia mc de la 1 aprilie si la 336 dolari/mia mc incepand cu luna iulie, nivel nemodificat pana la sfarsitul anului.

Aceasta evolutie a tarifelor platite de consumatori va fi influentata in mod direct de catre pretul gazelor provenind din import.

Autoritatile se bazeaza pe o scadere cu 22%, in 2006-2008, a pretului mediu la gaze provenind din import, de la nivelul actual de 295 dolari/mia mc la 230 dolari/mia mc.

Productia interna a asigurat anul trecut 61% din consumul de gaze la nivel national, restul fiind acoperit din import si din productia de gaze noi (n.r- gaze obtinute prin eficientizarea zacamintelor sau prin descoperirea unor zacaminte noi).

Calendarul majorarii preturilor la utilitati va fi stabilit in urmatoarele doua-trei saptamani, dupa discutiile care vor avea loc intre reprezentantii autoritatilor de reglementare si cei ai BNR, astfel incat tinta de inflatie pentru acest an sa nu fie depasita, au declarat surse oficiale.

Decizia a fost luata la intalnirea care a avut loc la Palatul Victoria, unde au participat premierul Calin Popescu-Tariceanu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, ministrul de stat Gheorghe Pogea si reprezentantii autoritatilor de reglementare in domeniul energiei si gazelor.



Intalnire Seres - Gazprom

O delegatie a gigantului gazelor naturale Gazprom, condusa de vicepresedintele Alexander Medvedev, unul dintre cei mai puternici oameni din Rusia, se va intalni vineri cu ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, pentru a discuta proiectele de cooperare in domeniul energiei intre grupul rus si companiile romanesti. Doua dintre subiectele de pe agenda intalnirii ar putea fi construirea depozitului de gaze naturale de la Roman - Margineni (judetul Neamt) si realizarea unei societati mixte pentru livrarile de gaze naturale pe piata romaneasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO