Eveniment

Prima casa are alta conventie. BCR incepe sa vanda credite de luni

30.07.2009, 19:15 43

Noua conventie de garantare pentru programul "Prima casa" a fost publicata ieri in Monitorul Oficial, iar Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM a trimis-o deja semnata celor sase banci care erau in asteptare, spune Irina Constantinescu, director de strategie si riscuri in cadrul institutiei.

"Conventiile sunt gata, incepand cu data de astazi (joi, n. red.) vor fi trimise la cele sase banci care nu au semnat in forma initiala", a spus Irina Constantinescu.

BCR, care a avut chiar reprezentanti trimisi la sediul Fondului pentru a se asigura ca semneaza conventia in cel mai scurt timp, a anuntat ieri dupa-amiaza ca va incepe sa ofere credite prin "Prima casa" inca de luni, semnand deja conventia de colaborare. BCR a strans pana acum aproximativ 3.000 de cereri de informatii privind acest program doar prin call-center si site-ul de internet.

Programul a debutat pe 8 iulie, cand BRD a semnat primul credit. De atunci si pana ieri, Fondul a analizat si aprobat 97 de dosare de acordare de garantii. Programul a luat avant in ultimele zile, in conditiile in care in urma cu o saptamana erau aprobate doar 34 de dosare.

Pe langa BCR, pe lista bancilor care au asteptat aparitia unei noi conventii de garantare pentru a intra in program mai sunt Raiffeisen, UniCredit Tiriac, Bancpost, Credit Europe si OTP Bank. Cele sase banci anuntasera in prealabil ca sunt pregatite sa inceapa creditarea in cateva zile.

Cele 13 banci care au semnat conventia in forma initiala vor semna acum acte aditionale, astfel incat sa actioneze in aceleasi conditii. Noua forma a conventiei aduce clarificari privind modul de instituire a ipotecii asupra imobilului in favoarea statului - prin efectul legii si stabileste ca imobilul trebuie sa fie asigurat pe toata perioada de derulare a creditului. Totodata, statul accepta finantarea imobilelor grevate deja de ipoteci, cum este cazul celor construite in cadrul proiectelor rezidentiale finantate de banci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO