Eveniment

Prima încălcare a legii responsabilităţii fiscale: Parlamentul nu a primit propuneri pentru Consiliul fiscal de la BNR, IBR şi ARB

Academicianul Lucian Liviu Albu a fost desemnat în Consiliul fiscal din partea Academiei Românie

Academicianul Lucian Liviu Albu a fost desemnat în Consiliul fiscal din partea Academiei Românie

22.06.2010, 23:44 35

Guvernul nu va putea face o rectificare bugetară îniulie-august, aşa cum intenţionează, dacă Parlamentul, care intrăsăptămâna viitoare în vacanţă, nu se grăbeşte să-i numească pemembrii Consiliului fiscal. Potrivit legii responsabilităţiifiscale, acesta trebuie să-şi spună punctul de vedere faţă de unasemenea demers.

Camera Deputaţilor a adoptat ieri proiectul legii de abilitare aGuvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare,care permite Guvernului să facă o rectificare bugetară, însăExecutivul nu va putea face acest lucru, dacă Parlamentul nu-inumeşte rapid pe cei cinci membri ai Consiliului fiscal - dinpartea BNR, a Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a InstitutuluiBancar Român (IBR), a Academiei de Studii Economice şi a AcademieiRomâne.

Conducerile celor două Camere ar trebui să se întâlnească astăzişi să examineze această situaţie, în condiţiile în care toatetermenele au fost depăşite. Legea responsabilităţii fiscale careinstituie acest Consiliu fiscal (el trebuie să supraveghezepoliticile economice ale Guvernului) a fost promulgată la 16aprilie. În 45 de zile maximum, Parlamentul trebuia să primeascăpropuneri pentru Consiliul fiscal, însă termenul a fost depăşit cumai bine de trei săptămâni.

Nu s-au grăbit cu propunerile

Instituţiile care trebuia să-şi trimită reprezentanţi înConsiliul fiscal nu s-au grăbit cu propunerile şi nici Guvernul sauParlamentul nu au făcut presiuni. Până ieri, propunerile celorcinci instituţii nu ajunseseră nici la Senat, nici la CameraDeputaţilor, au declarat Ion Ariton şeful Comisiei de finanţe dinSenat, şi Ioan Olteanu, membru al Biroului permanent alCamerei.

O parte dintre nominalizări au fost însă făcute. Din parteaAcademiei Române a fost desemnat Lucian Liviu Albu (59 de ani). Eleste membru corespondent al Academiei Române şi director alInstitutului de Prognoză Economică din cadrul acestei instituţii.Albu este profesor doctor în economie, iar pentru o scurtăperioadă, septembrie-decembrie 2000, a fost ministru al muncii înguvernul Isărescu. Academia de Ştiinţe Economice a desemnat-o înConsiliul fiscal pe Tatiana Moşteanu (63 de ani), decanulFacultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori dincadrul ASE. Moşteanu este doctor în economie şi lucrează laAcademia de Ştiinţe Economice de 39 de ani.

BNR, IBR şi ARB nu au precizat nici la trei săptămâni dupăexpirarea termenului pe cine vor desemna în Consiliu.

"O decizia a fost luată şi va fi comunicată de către Consiliulde Administraţie", a explicat Adrian Vasilescu, consilier alguvernatorului Mugur Isărescu, fără să ofere însă mai multedetalii. BNR, IBR şi ARB ar putea să îşi coordoneze anunţurileprivind membrii desemnaţi pentru Consiliul Fiscal, a spusVasilescu.

Problema rectificărilor bugetare

Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe perioadavacanţei parlamentare cuprinde şase domenii: finanţe şi economie,agricultură, transporturi, administraţie publică şi interne,justiţie şi prorogarea, respectiv modificarea unor termeneprevăzute în acte normative cu putere de lege. Unii deputaţi aucerut scoaterea din lege a punctelor referitoare la rectificăribugetare, întrucât legea responsabilităţii fiscale nu este pusă înaplicare şi, ca atare, nu se poate face o rectificare bugetară.Deputatul Eugen Nicolăescu a arătat că impedimentul ar fi faptul cănu s-au făcut audieri ale viitorilor membri ai Consiliului fiscal,nu s-a convocat o şedinţă de plen reunit ca să fie aprobaţi aceimembri, deci "Consiliul fiscal nu există".

"Conform legii pe care am aprobat-o, nu se poate facerectificare fără avizul Consiliului fiscal", a arătatNicolăescu.

Secretarul de stat Gheorghe Gherghina spune însă că legearesponsabilităţii fiscale prevede că rectificarea se poate faceîncepând din semestrul II şi ţinând cont de punctele de vedere aleConsiliului fiscal. El a spus că speră ca Parlamentul să votezeConsiliul până la încheierea sesiunii parlamentare.

Consiliul fiscal are ca atribuţii urmărirea programului economicpe termen lung al Guvernului, elaborarea de recomandări privindprognozele bugetare şi macroeconomice şi evaluarea performanţelorfiscale ale Executivului. De asemenea, face recomandări şi cuprivire la legea bugetului şi la legile cu impact economic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO