Eveniment

Primii bani de la UE pentru dezvoltare rurala: 560 mil. euro

18.08.2008, 19:46 16

Romania a primit prima transa de fonduri UE pentru dezvoltare rurala, in valoare de circa 560 milioane de euro, reprezentand un avans de 7% din suma totala alocata pana in 2013 pentru finantarea proiectelor contractate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
Avansul a fost virat la sfarsitul saptamanii trecute si va fi utilizat pentru activitati precum realizarea de plati in cadrul proiectelor selectate la finantare, acordarea subventiilor pentru zonele montane defavorizate, masura de asistenta tehnica.
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a demarat procedura de semnare a contractelor, beneficiarii cu proiecte selectate pentru finantare fiind chemati, incepand cu aceasta saptamana, sa semeneze documentele, a anuntat institutia.
Programul National de Dezvoltare Rurala a fost avizat de Comisia Europeana in luna februarie a acestui an, iar investitorii au putut depune proiecte incepand cu luna martie. Totusi, contractele de finantare pot fi semnate numai dupa aprobarea oficiala a programului, care a venit pe 16 iulie, dupa realizarea unei proceduri parlamentare pentru redistribuirea bugetului alocat Romaniei in 2007 catre ceilalti ani de desfasurare a programului.
Sumele aferente anului 2007 nu au putut fi cheltuite intrucat programul a fost aprobat in 2008. Totodata, avansul putea fi virat numai dupa aprobarea oficiala a programului.
In prezent este in derulare a sasea sesiune de depunere a proiectelor prin PNDR, in perioada 4-29 august. Sesiunile au loc lunar, iar pana acum autoritatile au finalizat selectia proiectelor eligibile aferente sesiunilor din martie si aprilie, in total fiind alese aproape 700 de proiecte.
Selectarea proiectelor care beneficiaza de finantare este realizata pe baza unui punctaj stabilit in functie de prioritatile programului.
In sesiunile din martie si aprilie ale programului investitorii au avut la dispozitie trei masuri, respectiv modernizarea exploatatiilor, cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere si renovarea si dezvoltarea satelor. Din mai au fost introduse doua scheme de ajutor de stat, care vizeaza IMM-urile din industria alimentara si forestiera, iar din septembrie vor fi introduse noi domenii de finantare.
PNDR este instrumentul prin care Romania poate accesa fonduri UE de circa opt miliarde de euro pana in 2013. Acestor fonduri li se adauga si sume alocate de la bugetul de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO