Eveniment

Primul premier de la revoluţie încoace trimis în judecată în timpul mandatului

Primul premier de la revoluţie încoace trimis în...

Autor: Iulian Anghel

18.09.2015, 00:03 278
Abia ieri s-a văzut cât de mult a contat pentru premierul Victor Ponta votul dat în urmă cu câteva luni de Camera Deputaţilor împotriva cererii procurorilor de ridicare a imunităţii sale parlamentare.

Dacă parlamentarii s-ar fi pronunţat pentru ridicarea imunităţii deputatului-premier, astăzi Victor Ponta nu ar mai fi fost şef al guvernului. Constituţia spune că, în cazul în care premierul este trimis în judecată pentru fapte petrecute în timpul mandatului, atunci el este suspendat automat.

Faptul că nu i s-a ridicat imunitatea pentru faptele de care este acuzat „în timpul man­datului“ nu i-a împiedicat pe procurori să-l trimită ieri în judecată pentru faptele de care este acuzat „în afara mandatului“ şi care nu beneficiază de imunitate.

Premierul câştigă, astfel, nedoritul titlu de primul premier al României care este trimis în judecată după Revoluţie în vreme ce deţine funcţia de premier.

Ponta a fost trimis în judecată în dosarul Dan Şova. Cei doi sunt acuzaţi că, în 2008-2009, au prejudiciat companiile Turceni şi Rovinari fiind remuneraţi ca avocaţi, prin cabinetele lor de avocatură, pentru servicii pe care nu le-au prestat. Ulterior, ajuns prim-ministru, Ponta l-ar fi răsplătit pe Şova cu funcţii ministeriale.

Procurorii DNA cer instanţei supreme care va judeca dosarul confiscarea de la Şova şi Ponta a peste 3,7 milioane de lei. ANAF s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal, cu suma de 127.000 de lei, pentru recuperarea prejudiciului produs bugetului de stat prin fapta de evaziune fiscală.

În dosar sunt judecaţi Ponta şi Şova, Laurenţiu Ciurel, director la acea vreme al Complexului Energetic Rovinari, Dumitru Cristea, director general al Complexului Energetic Turceni, şi Laurenţiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.

Preşedintele Klaus Iohannis crede că noua situaţie creează o problemă majoră pentru toată lumea şi i-a cerut ieri din nou premierului să demisioneze (şeful statului nu-l poate demite pe premier, aşa că, în momentul în care a fost pus sub acuzare, i-a cerut demisia) pe motiv că face rău României îşi îi strică imaginea.

Însă premierul consideră că nu el este problema şi că „singura problemă a ţării“ este obsesia unui procuror.

„În trei ani România va depăşi economic mai multe ţări europene - spune FMI! Cred cu tărie că acest lucru este realizabil, prin munca românilor şi printr-o guvernare eficientă (şi atunci , în 2018, ne vom gândi că nu au fost rele timpurile în care economia creşte, salariile şi pensiile la fel, absorbim fonduri europene şi ajutăm Moldova, şi singura problema a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în cariera inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urma cu 10 ani“, a scris ieri premierul pe Facebook, acolo unde îşi plasează în ultima vreme mesajele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO