Eveniment

Primul raport pe infrastructura: multe contracte semnate, niciun kilometru de autostrada finalizat in trimestrul I

Primul raport pe infrastructura: multe contracte semnate, niciun kilometru de autostrada finalizat in trimestrul I
25.03.2009, 19:29 27

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) nu a prezentat niciodata un raport trimestrial sau semestrial cu ceea ce a fost realizat in infrastructura, iar incepand cu numarul care a aparut astazi, revista Business Construct va prezenta trimestrial raportul infrastructurii, in care va fi contorizat numarul de kilometri de autostrada finalizati, stadiul exproprierilor, contractele semnate si deciziile luate de MTI pentru urgentarea proiectelor de infrastructura.

Guvernul a devenit recunoscut pentru lipsa de eficienta in administrarea proiectelor de infrastructura, iar acest raport va urmari pas cu pas deciziile care vor fi luate de MTI. Una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat MTI in dezvoltarea infrastructurii a fost inconsecventa in pastrarea sefilor de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).
In primele trei luni au fost semnate contractele de executie pentru tronsonul de autostrada Cernavoda-Constanta, centurile de ocolire a Constantei si a Aradului, s-a semnat un protocol cu Bechtel pentru livrarea a 42 de kilometri anul acesta si au fost introduse primele contracte cu amenzi, care permit rezilierea unilaterala de catre Guvern. Insa nu a fost finalizat niciun kilometru de autostrada.
Noile contracte semnate anul acesta prevad ca in momentul in care constructorul nu respecta termenul de finalizare va primi o penalitate de 0,05% din valoarea contractului pe zi, iar daca penalizarile ajung la 15% se reziliaza unilateral contractul.
In plus, au fost deblocate lucrarile la proiectul de largire a centurii existente a Bucurestiului si a centurii Ploiesti Vest, care va fi finalizata pana la sfarsitul anului. La pasajul subteran DN1 Baneasa au fost platite toate datoriile inregistrate in 2008 pentru executie, in valoare de 4,2 mil. lei (1 mil. euro), s-a deblocat situatia utilitatilor ce stagna de 14 luni la Primaria sectorului 1 si Primaria Generala. Prin bugetul de stat s-a alocat suma de 36,9 mil. lei (8,6 mil. euro) pentru lucrari in 2009.
Pentru autostrada Bucuresti-Ploiesti s-a deblocat situatia prin hotararea de guvern si plata a 149 mil. lei (35 mil. euro) a terenurilor ce blocau constructorii sa atace diferite sectoare de autostrada. Au fost platite catre constructori datoriile inregistrate in 2008 pentru executie, in valoare de 67,6 mil. lei (18,5 mil. euro). In 2009 suma totala alocata acestui proiect este de 410 mil. lei (100 mil. euro), din care dupa plata datoriilor si a terenurilor au mai ramas pentru lucrari 197 de milioane de lei (47 mil. euro).
La autostrada Timisoara-Arad s-a dat ordinul de incepere a lucrarilor pe 26 ianuarie. Vor fi alocate 67,4 mil. lei (16 mil. euro) pentru exproprierea unor terenuri necesare astfel incat constructorul sa nu aiba motiv de intarziere.
In ceea ce priveste exproprierile, Guvernul a aprobat de la inceputul anului opt hotarari prin care va aloca 366 milioane de lei (peste 90 mil. euro) pentru despagubirea proprietarilor de imobile amplasate in zona a sapte proiecte de infrastructura rutiera.
Cea mai mare suma, de 135 milioane de lei, va fi virata pentru despagubirea proprietarilor de pe traseul centurii Arad. La centura Constantei, Guvernul va acorda 128,55 milioane de lei, iar pentru Autostrada Arad-Timisoara se vor acorda despagubiri de 67,37 milioane de lei.
Probabil cel mai mare castig al primelor trei luni este semnarea unui acord cu compania americana Bechtel privind derularea contractului si programul lucrarilor la Autostrada Transilvania pe anul 2009, pentru livrarea a circa 42 km de autostrada, din cei 54 km ai tronsonului dintre Turda si Gilau, pana la data de 15 noiembrie. In vederea urgentarii aprobarii lucrarilor suplimentare, o echipa de 3-5 ingineri de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) va fi mobilizata pe santier.

Cititi mai multe in revista BUSINESS CONSTRUCT, care apare astazi, impreuna cu ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO