Eveniment

Producatorii de paine cheama Concurenta in instanta. Chiritoiu spune ca nu este surprins

Producatorii de paine cheama Concurenta in instanta. Chiritoiu spune ca nu este surprins
14.12.2009, 23:13 154

Producatorii de panificatie Comcereal Focsani si Andana Pan,care au fost sanctionati saptamana trecuta de Consiliul Concurenteicu amenzi cumulate de jumatate de milion de euro pentru crestereasimultana a pretului la paine, spun ca vor contesta decizia ininstanta in cursul acestei saptamani.

"Vom contesta pentru ca este o decizie injusta, abuziva sipentru ca nu au tinut cont de argumentele noastre. Nu a existataceasta intelegere intre producatori de a mari preturile, iardecizia lor pleaca de la o prezumtie. Nu au dovezi", a declaratGelu Scutaru, director general al Comcereal Focsani.

Comcereal Focsani a fost amendata saptamana trecuta cu 4% dincifra de afaceri, respectiv 1,9 mil. lei (450.000 de euro), aceastafiind cea mai mare amenda aplicata de Consiliul Concurentei unuiproducator de panificatie din judetul Vrancea pentru crestereasimultana a pretului painii la inceputul anului 2007.

"Amenda este de 4% din cifra totala de afaceri, in conditiile incare painea alba realizeaza doar 2% din afacerile noastre. La 1aprilie 2007 era imperios sa crestem preturile la paine deoarececrescuse pretul materiei prime, al energiei si noi vindeam paineain pierdere. Am facut dovada ca timp de trei luni am inregistratpierderi inainte sa crestem preturile", a mai spus Scutaru,adaugand ca preturile nu au crescut peste cele din restultarii.

In acelasi timp, Andana Pan, companie sanctionata cu 3% dincifra de afaceri, 126.000 lei (circa 32.000 de euro) siproducatorul de panificatie care a primit cea mai mare sanctiunedin judetul Maramures, sustine ca nu a crescut preturile inperioada anchetata.

"Andana Pan si-a pastrat aceeasi oferta de pret din lunaianuarie 2005 pana in luna decembrie 2006, fara ca sedinta dincadrul asociatiei fortelor de munca din februarie 2006 (in carealti producatori au atins subiectul pretului - n.red.) sainfluenteze in vreun fel politica de pret a firmei", a declaratAdrian Dan Pop, reprezentantul companiei.

Consiliul Concurentei a anuntat saptamana trecuta ca a amendatcu 6,3 mil. lei (1,5 mil. euro) 48 de producatori de paine dinjudetele Vrancea si Maramures, pentru ca au crescut simultanpretul. Potrivit reprezentantilor Consiliului Concurentei, in urmainvestigatiei s-a confirmat faptul ca a existat o intelegere intre17 firme din judetul Maramures si 31 de firme din judetul Vrancea,care au crescut pretul painii de la 1,56 lei pen kilogram la 2,1lei pe kilogram in trei zile.

"Asa se intampla de obicei. Producatorii contesta deciziaConsiliului Concurentei, iar procesele dureaza aproximativ treiani. Nu este o surpriza pentru mine faptul ca au contestat deciziapentru ca instanta le amana platile pana la finalizarea procesului,surpriza va fi cand platesc. In 85% din cazuri deciziile finale aleinstantei ne sunt favorabile", a declarat Bogdan Chiritoiu,presedintele Consiliului Concurentei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO