Eveniment

Prognoze pesimiste: preţurile la alimentele procesate vor creşte cu încă 12%

Autor: Liviu Iancu

08.05.2011, 23:35 117

Procesatorii susţin ca preţurile pro­duselor alimentareprocesate ar urma să crească în următoarele 2-3 luni cu până la10-12%, după ce, de la începutul anului, pe unele segmente deproduse agricole s-au înregistrat scumpiri şi cu peste 20%.

La emisiune "După 20 de ani", difuzată ieri de ProTV,preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a susţinut că, în ultimape­rioadă, preţul la carne a crescut cu 20% şi se vor înregistra,în continuare, scumpiri pentru unele produse procesate, în vreme cela altele, precum legumele şi fructele preţul ar trebui săscadă.

Săptămâna trecută, la prezentarea raportului asupra infaţiei,guvernatorul BNR Mugur Isărescu s-a plânsă că aproape toatăcreşterea inflaţiei din aceste prime patru luni ale lui 2011 s-adatorat segmentului măr­furilor alimentare. BNR a ridicat prog­nozade inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%.

Potrivit lui Isărescu, dificultatea este că producţia internă nuacoperă consumul. Inflaţia anuală a crescut în martie la 8% pefondul creşterii puternice a preţurilor la unele produse precumcartoful (+24%), zahărul (+12%) sau legumele (+19%).

"În mod normal n-ar mai trebui să crească preţul la ulei şi lazahăr, pentru că e producţie primară, ar trebui să se plafonezepreţul la pâine, ar trebui să scadă sau să rămână constant preţulla legume şi fructe pentru că vine perioada caldă, dar la produseleprocesate putem asista la creşteri de preţuri care nu pot sădepăşească un 10-12%", a spus Minea la emisiunea citată.

Minea consideră că nu se poate face nimic pentru stopareapreţurilor la alimente atâta timp cât o parte din materiile primesunt cumpărate din Uniunea Europeană, unde preţurile cresc.

Secretarul de stat în Ministerul Agri­cul­turii AdrianRădulescu, prezent la emisiune, a explicat majorările de preţuriprin scumpirea cerelelor, care au avut o creştere nemaintâlnită înultimii 20 de ani.

Minea, a mai declarat că jumătate din piaţa agroalimentarăromânească este neagră şi că toată lumea îi cunoaşte pe mariievazionişti, dar nu face nimic.

"Guverne de-a rândul au lăsat piaţa neagră pentru a stabilizapreţurile. E o prostie. Piaţa neagră a crescut preţurile. Preţurilecresc în continuare", a spus Minea.

De asmenea, evaziunea în sectorul pani­ficaţiei depăşeşte unmiliard de euro şi reprezintă peste 70% din piaţă, a spusMinea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO