Eveniment

Prognozele cele mai pesimiste pentru acest an: PIB, minus 3,5%, iar cursul poate urca la 4,95 lei

16.02.2009, 19:48 25

"Va fi anul cu cea mai mare volatilitate a indicatorilor macro din ultimul deceniu. Niciodata inainte nu am avut o asemenea situatie in care evolutia PIB sa fie prognozata intr-o marja de 6,5%, de la recesiune severa (-3,5%) pana la crestere decenta (3%). Aceasta marja nu este generata de unul sau doua raspunsuri extreme, predictiile expertilor fiind destul de omogen distribuite de o parte si de alta a cresterii zero", precizeaza reprezentantii SAR, o organizatie non-guvernamentala care se ocupa cu formularea de recomandari de politici publice.

In urma sondajului realizat in randul a 13 experti in economie, cresterea medie a PIB va fi de 0,7%, inflatia medie de 5,8%, deficitul bugetar de 4,4%, iar deficitul de cont curent de 10,5%.
Cursul leu/euro la 31 decembrie 2009 va fi de 4,4 in medie, conform estimarilor, insa acestea ating si maximul de 4,95 lei/euro.
Prognozele analistilor sunt departe de cele ale guvernantilor. In acest context, reprezentantii SAR sustin ca parlamentarii ar trebui sa renunte in mod public la promisiunile nesustenabile.
"Noi mai curand am recomanda sa NU isi tina promisiunile electorale. Partidele aflate la guvernare vor trebui sa inghita rusinea, sa renunte la masurile nesustenabile, sa renunte la ele in mod public", a spus Alina Mungiu-Pippidi, presedintele Societatii Academice din Romania (SAR).
Premierul Boc a fost intrebat, in cadrul conferintei de prezentare a raportului SAR, daca va anunta in mod public ca pensionarii nu vor avea pensii majorate, ca profesorii nu vor avea salarii mai mari, ca sutele de kilometri de autostrada promise nu se vor face. Acesta a raspuns ca "toate promisiunile vor fi respectate in functie de evolutia economiei romanesti". Razvan Bobulescu, presedintele Alma Mater, o federatie nationala sindicala din invatamant, a spus in cadrul dezbaterii organizate de SAR: "Mi-as dori sa vad cum guvernantii spun la un post de televiziune, la o ora de audienta maxima, 'v-am mintit'".
"Bolile administratiei romanesti ies la suprafata in timp de criza. In vremurile de crestere, proasta administratie era ascunsa", au spus reprezentantii SAR, lucru recunoscut si de prim-ministrul Emil Boc.
"Un deficit bugetar de 5,2% in contextul unei cresteri economice de 7,8% in 2008. Ce dovada mai mare de iresponsabilitate poate fi decat asta?" Premierul a criticat dublarea cheltuielilor de personal in perioada 2005-2008, ineficienta Romaniei in absorbtia fondurilor de la UE, problemele de coruptie, spunand ca statul roman ar trebui sa copieze anul acesta modelul privat: eficienta si performanta.
"De ce mediul privat stie si poate sa-si faca o evaluare obiectiva? De ce in mediul privat cresterile salariale au fost justificate pe temei de performanta si competitivitate?", a mai spus premierul in cadrul conferintei organizate de SAR.
Solutia propusa este alocarea a 10,2 mld. euro pentru investitii si verificarea lunara a fiecarui minister pentru a vedea daca intr-adevar se aloca acesti bani.
"Actualul guvern are ca provocare majorarea investitiilor la nivelul de 20% din buget, adica 10,2 miliarde de euro. Este cel mai mare buget alocat vreodata pentru investitii in infrastructura. Este vorba atat de infrastructura de transport, cea mai importanta componenta, dar si de infrastructura sanatatii, educatiei, mediului, agriculturii, locuintelor. Este o masura care credem noi ca va reusi sa scoata Romania din criza, prin crearea de noi locuri de munca si mentinerea veniturilor la bugetul de stat", a declarat premierul.
"Daca am spus ca 20% din buget se duc spre investitii, lunar vom evalua fiecare minister sa vedem daca s-au alocat acesti bani. Nu vom astepta sa vina luna noiembrie", a mai spus seful Guvernului.
 
Bogdan Baltazar: Consumul a crescut haotic
"Consumul e bun pentru ca ofera oamenilor satisfactii personale si statului incasari, insa trebuie incadrat intr-o matrice a structurii economiei romanesti. Consumul a crescut haotic. Finantarile ieftine acum nu mai exista, iar in aceste conditii, consumul nu ar face decat sa adanceasca deficitul de cont curent, care va fi de 7-8% in 2009. Veniturile in sectorul bugetar s-au triplat in ultimii ani. Avem un aparat bugetar pe care toti il simtim enorm si, in acelasi timp, ineficient", a spus Bogdan Baltazar, analist si membru in CA BRD Soc-Gen.
 
Robin Barnett: Atragerea de capital va fi o problema
In situatia actuala de criza, existenta unui mediu de afaceri "nevirusat" este esentiala pentru investitorii straini, inclusiv cei britanici, a declarat ieri ambasadorul britanic Robin Barnett la prezentarea raportului SAR. "Este clar ca, la nivel global, se resimte penuria de capital pentru investitii. Prin urmare, succesul in atragerea de fonduri va reveni proiectelor cu adevarat relevante si 'sanatoase' din punctul de vedere al planului de afaceri, predictibilitatii si transparentei legislative", a spus Barnett.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO