Eveniment

Prognozele Raiffeisen, mai pesimiste decat cele oficiale

21.02.2007, 18:51 14

Deficitul extern, care masoara iesirile nete de valuta din tara, este aproape de pragul dincolo de care tensiunile pe cursul de schimb se accentueaza, iar o corectie devine inevitabila, considera Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank.
"Suntem aproape de pragul dincolo de care ar trebui sa ne facem probleme pentru deficitul de cont curent", a declarat analistul Raiffeisen, cu ocazia prezentarii unui raport privind evolutiile economice din 2007-2008. Analistul vede deficitul de cont curent in 2007 la 11% din PIB, dupa ce acest indicator a atins anul trecut un nou maxim istoric, apropiindu-se de 10 miliarde de euro (10,5% din PIB).
Ionut Dumitru spune ca indicatorii de vulnerabilitate externa, printre care deficitul de cont curent si datoria externa, s-au inrautatit in ultimii ani, punand tensiuni tot mai mari pe cursul de schimb.
"Deocamdata, deficitul de cont curent a fost finantat foarte confortabil prin investitii straine directe, dar anul acesta finantarea acestuia se va reduce sub 60%, iar presiunile pe curs se vor accentua", spune el. In ultimii trei ani, investitiile straine directe au acoperit in proportie de minim 75% deficitul extern (in 2005), ponderea fiind de peste 100% in 2004 si de peste 90% anul trecut.
In scenariul de prognoza al Raiffeisen Bank, investitiile straine directe vor atinge 6,5 miliarde de euro, fata de recordul istoric de 9,1 miliarde de euro in 2006.
Cat despre datoria externa, Ionut Dumitru spune ca ea nu este in prezent la un nivel prea mare, dar ritmul de crestere a acesteia ar trebui sa-i preocupe pe decidentii de politici publice.
"Per total, nu sunt semne prea bune pentru moneda nationala. Desi pe termen mai lung tendinta de apreciere a leului este clara, pe termen mai scurt pot aparea presiuni impotriva aprecierii din cauza deficitelor externe", comenteaza el.
Dumitru spune ca, incepand cu anul acesta, presiuni suplimentare pentru contul curent vor aparea din partea cheltuielilor publice, din moment ce Finantele au decis sa relaxeze politica bugetara si sa execute bugetul public cu deficite tot mai mari. Fata de 1,7% din PIB anul trecut, Finantele vor sa atinga anul acesta un deficit bugetar de 2,8% din PIB.
"Pana acum politica bugetara a creat presiuni mici pe deficitul de cont curent, dar planurile de crestere a deficitului bugetar vor majora si deficitul extern", spune el.
Deficitul extern se va majora anul acesta si pe seama contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene, a adaugat analistul Raiffeisen.
Aceasta se va ridica la aproximativ 1% din PIB (1,1 miliarde de euro) anul acesta, fiind evidentiata ca iesire in contul curent.
"Daca politica publica nu va reusi sa inverseze trendul de crestere a deficitul de cont curent, atunci sigur va face o corectie a cursului de schimb", a concluzionat el.
Prognoza Raiffeisen pentru 2007 estimeaza o crestere economica de 6%, un PIB de 116 miliarde de euro, o crestere a productiei industriale de 5,5%, o inflatie de 4,5%, deficit bugetar de 3% din PIB, deficit extern de 11% din PIB si investitii straine directe de 6,5 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO