Eveniment

Programul Noua Casă suferă noi modficări. Plafonul de creditare ar putea ajunge până la 140.000

Programul Noua Casă suferă noi modficări. Plafonul de creditare ar putea ajunge până la 140.000

Autor: Teona Tomoiaga

16.09.2020, 12:29 320

Programul „Noua Casă” îşi propune să dubleze plafonul de creditare pentru locuinţele noi, pentru suma maximă fiind necesar un avans de 15%. Propunerea se află în dezbatere parlamentară.

Programul „Noua Casă” îşi propune să continue, în bună măsură, spiritul programului „Prima Casă”, aşa că românii sunt invitaţi să îşi cumpere o locuinţă prin credit garantat de stat.

Guvernul a propus ca plafonul de creditare să se dubleze până la 140.000 de euro. În această variantă va creşte şi avansul minim solicitat, de la 5% la 15%.

Dacă se optează pentru o locuinţă de 70.000 de euro, avansul va rămâne 5%.

Specialiştii le recomandă celor interesaţi să nu opteze pentru un grad de îndatoare de 40%.

„Avem, în primul rând, acest grad de îndatorare maxim de 40% la creditele în lei. La creditele pentru prima locuinţă, este 45%. Pentru a solicita o locuinţă până la 140.000 euro, adică un credit de maxim 119.000 euro, ajungem la un venit pe familie sau pe solicitant de credit de minim 7.000 lei. Sfatul este să nu te duci spre 40%. Sfatul tuturor este să nu te împrumuţi mai mult de 20%. Această dobândă variabilă poate să crească în timp. Şi atunci, dacă va creşte această dobândă cu 2 puncte procentuale, acest grad de îndatorare de 40% de acum se poate transforma foarte uşor în 60%. Să aleagă un scadenţar cu rate descrescătoare, nu rate egale, pentru că numai printr-un astfel de artificiu economiseşti foarte mult şi plăteşti mai puţine dobânzi şi comisioane. Chiar şi în pandemie a crescut numărul de credite acordate, dar nu la fel de mult ca înainte. În aceste două-trei luni, se vor aproba foarte multe credite”, a declarat Irina Chiţu, directorul platformei financiare FinZoom.

În acest moment nu este clar dacă programul „Noua Casă” va fi aplicat. Senatul a respins proiectul, iar dacă deputaţii procedează la fel programul va fi anulat.

AFACERI DE LA ZERO