Eveniment

Radiografia bugetului de stat pe 2013: Ministerul Fondurilor Europene îşi creşte cheltuielile cu 350%, iar Ministerul Sănătăţii cu 124%. ANI trebuie să-şi scadă costurile cu 17%

Radiografia bugetului de stat pe 2013

Autor: Andreea Neferu, Gabriel Razi

22.01.2013, 00:08 2008

39 din cele 51 de instituţii care beneficiază de bani de la bugetul de stat îşi vor majora în acest an cheltuielile, media de creştere în cazul acestora fiind de 25,4%. Per total, media de creştere a chel­tu­ielilor din bugetul de stat este de 16,8%, potrivit calculelor ZF, pentru că unele instituţii vor avea în acest an cheltuieli mai mici decât în 2012.

Cea mai mare creştere de cheltuieli, de 350%, va fi înregistrată în acest an de Ministerul Fondurilor Europene, instituţie care va ajunge astfel să cheltuiască 173 milioane de lei. Chiar şi aşa, ministerul condus de Eugen Teodorovici nu va ajunge să se numere printre instituţiile de stat cu cele mai mari cheltuieli. Bugetul de cheltuieli de la Fonduri Europene este comparabil cu cel de la Serviciului de Informaţii Externe sau cu cel al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Pe de altă parte, creşterea cheltuielilor de la bugetul de stat în cazul Ministerului Sănătăţii, care va beneficia anul acesta de 7,2 miliarde de lei, ar putea fi explicată prin faptul că instituţia a alocat bani suplimentari pentru programe precum traume sau accidente vasculare, iar din 2013 Ambulanţa este finanţată din bugetul de stat. Totodată, a avut loc o redistribuire între programele de sănătate între minister şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

La polul opus, Autoritatea Electorală Per­ma­nentă va avea în acest an un buget de chel­tuieli din bani de la stat cu două treimi mai mic, până la 14 milioane de lei, Societatea Română de Televiziune îşi va reduce cheltuielile cu 18%, la 174 mil. lei, iar Agenţia Naţională de In­te­gritate va tăia costurile cu 17%, la 25 de milioane de lei.

În total, România va cheltui anul acesta circa 116,3 miliarde de lei (25,8 miliarde de euro) de la bugetul de stat.

Ministerul Afacerilor Interne va primi o sumă considerabilă, aproape 8 miliarde de lei, un buget de cheltuieli similar cu cel din execuţia preliminată pe anul 2012. Pe de altă parte, Secretariatul General al Guvernului are la dis­po­ziţie în acest an pentru cheltuieli 7,3 mi­liar­de de lei, sumă similară cu bugetul de la Ministerul Transporturilor sau cel al Sănătăţii. Alte 15 miliarde de lei vor fi împărţite apro­xi­mativ egal între Agricultură, Educaţie şi Apărare.

Cheltuielile cu personalul vor acoperi în medie 16,7% din bugetele fiecărei instituţii a statului, instituţiile cu cele mai mari cheltuieli pe această linie fiind Ministerul Afacerilor Interne şi cel al Apărării. Împreună cele două instituţii au aproximativ 250.000 de angajaţi, cheltuielile de personal cumulate ale Ministerului Apărării şi Ministerului Afacerilor Interne ridicându-se în acest an la 10,8 miliarde de lei. Ambele ministere vor avea şi bugete de cheltuieli de personal în creştere. La Ministerul Apărării plusul este de 12,3% în timp ce la Interne creşterea este de 8%.



Banii pentru infrastructură, în creştere cu 17% faţă de anul trecut

Bugetul Ministerului Transporturilor, condus de Relu Fenechiu (foto), va fi de aproape 7,3 miliarde lei (1,6 miliarde de euro la un curs de 4,45 lei/euro) anul acesta, în creştere cu peste 40% faţă de execuţia preliminată de anul trecut, de circa 5,2 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro). Aceste sume nu includ însă bugetul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), care până la finalul anului trecut a făcut parte din Ministerul Trans­porturilor, după care a fost mutată în subordinea lui Dan Coman Şova, ministrul delegat pentru marile proiecte de infrastructură, de interes naţional şi investiţii străine.

Chiar dacă în buget nu se specifică exact care este bugetul CNADNR de anul acesta, în sumele care vor reveni Secretariatului General al Guvernului apare o sumă de 5,8 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro) ca fiind alocată anul acesta pentru "transport rutier", respectiv "drumuri şi poduri". Adunând bugetul de anul acesta de la Ministerul Transporturilor cu acest buget, înseamnă că, dacă CNADNR ar fi continuat să se afle în subordinea Transporturilor, în mod real bugetul acestei instituţii ar fi fost de 13,1 miliarde de lei (2,9 miliarde de lei), în creştere cu 1,9 miliarde de lei (420 de milioane de euro) faţă de execuţia preliminată de anul trecut, adică un plus de 17% faţă de 2011, potrivit calculelor ZF.



Ministerul Dezvoltării, plus 6%

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, condus de Liviu Dragnea (foto), va avea anul acesta un buget total de circa 2,5 miliarde de lei, în creştere cu aproape 6% faţă de execuţia preliminată din anul anterior. Totodată, cheltuielile de la bugetul de stat ale acestui minister se vor situa la circa 2,2 miliarde de lei, în creştere cu 6,1% faţă de execuţia preliminată din 2012. Pe de altă parte, cheltuielile de personal vor ajunge la 130,7 milioane de lei, în creştere cu 7,5% faţă de anul anterior. Cheltuielile de la bugetul de stat pentru acest minister urmează să crească în anii următori la 3,3 miliarde de lei în 2014 şi la 3,5 miliarde de lei în 2015.
 

Ministerul de Finanţe şi-a alocat o creştere de 18%

Ministerul Finan­ţe­lor Publice, aflat în sub­or­dinea lui Daniel Chi­ţoiu, are pentru anul acesta un buget total de 2,826 miliar­de de lei, în creştere cu 17,8% faţă de execuţia pre­liminată de anul trecut. Cheltuielile de la bugetul de stat reprezintă circa 2,806 miliarde de lei, în creş­tere cu 17,6% faţă de anul 2012, în timp ce chel­tuielile cu personalul se ridică la 1,867 miliarde de lei, în creştere cu aproape 12%. Pe de altă parte, cheltuielile cu bu­nuri şi servicii vor înre­gis­tra un declin de 4,2% faţă de anul 2012, până la 269 de milioane de lei.
 

Ministerul de Externe, un plus de numai 1%. Trebuie să reducă cheltuielile cu deplasările

Ministerul Afacerilor Externe, condus de Titus Corlăţean, va avea în acest an un buget de 564 mil. lei, în creştere cu mai puţin de 1% faţă de execuţia preliminată de anul trecut. Din cheltuielile bugetate pentru Ministerul de Externe în acest an, aproximativ jumătate vor fi acoperite de chel­tuielile de per­so­nal, adică 286 mil. lei. Din această ca­te­gorie, sa­lariile repre­zin­tă 80%, restul fiind aco­perit de sporuri, in­demnizaţii sau alte drep­turi sala­ria­le în bani.

Pe minus cu aproa­pe 12% vor fi în acest an cheltuielile pe care acest minister urmează să le facă cu bunurile şi ser­viciile. Această cate­go­rie de costuri repre­zintă 166 mil. lei şi re­pre­zintă alte 30% din to­talul cheltuielilor. Tăie­rile de costuri vor veni din reducerea chel­tuielilor cu piesele de schimb, dar şi din reducerea bugetelor pentru deplasări în ţară şi în străinătate. În plus, alţi bani vor fi tăiaţi şi din bugetul pentru chirii sau din fondurile pentru protocol.
 

Ministerul de Interne, 90% din bani se duc pe personal

Ministerul Afacerilor Interne, portofoliul lui Mircea Duşa, are la dispoziţie unul dintre cele mai mari bugete de cheltuieli dintre toate instituţiile de stat. Astfel, în acest an MAI va cheltui 7,9 miliarde de lei, în scădere cu 1% faţă de 2012. Din aceste fonduri, aproa­pe 90% este aco­perit de cheltuielile de per­sonal. Oficialii din Gu­vern au bugetat pentru acest an o creştere de 8,4% pentru costurile pe această linie. Costurile cu cheltuielile de per­sonal se împart aproa­pe în mod egal între chel­tuielile de salarii şi chel­tuielile în natură (norme de hrană, uniforme sau alte drepturi salariale).

Ministerul Afacerilor Interne, care are aproxi­ma­tiv 160.000 de angajaţi, este cunoscut ca una din instituţiile de stat care oferă cele mai mari salarii. Spre exemplu, ZF a scris anterior că un ofiţer de la MAI a ajuns în luna iulie a anului trecut să câştige 10.700 de lei, dublu cât ministrul. Cea mai mare parte a angajaţilor de la MAI provin din trei structuri: poliţie, jandarmerie şi poliţia de frontieră.

Premierul Victor Ponta a spus că a stabilit ca fiecare ministru din Cabinet să meargă în Parlament să-şi susţină propriul proiect de buget şi să nu mai trimită secretari de stat sau directori

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO