Eveniment

Radu Ciobanu, Conf. univ. dr. – Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori, Academia de Studii Economice din Bucureşti: Nu poţi să îţi finanţezi anumite nevoi pe termen lung printr-o resursă pe termen scurt

Radu Ciobanu, Conf. univ. dr. – Facultatea de Finanţe,...

Autor: Mircea Nica

11.10.2023, 17:16 3938

Finanţarea unei nevoi pe care o are compania pe termen lung printr-o resursă, respectiv un credit, pe termen scurt doar pentru că poate fi accesat mai repede nu se poate face, iar a fi educat financiar înseamnă să ai abilitatea pentru a realiza cum trebuie folosit creditul respectiv, a explicat Radu Ciobanu, Conf. univ. dr. – Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori, Academia de Studii Economice din Bucureşti, în cadrul Conferinţei de prezentare a proiectului Antrepernorul de Top, organizată la sediul BNR, în care ZF este partener media.

“Nu poţi să îţi finanţezi anumite nevoi pe termen lung, nevoia de investiţie, printr-o resursă pe termen scurt, un credit pe termen scurt pe care poţi să îl accesezi mai repede. Eşti educat financiar, ştii că trebuie să accesezi un credit, dar abilitatea este cea care îţi spune pentru ce trebuie să-l foloseşti. Totodată, vorbim despre necesitatea ca această abilitate financiară să se formeze în rândul antreprenorilor din România, lucru care este dificil pentru că înseamnă mentorat care trebuie făcut cu anumiţi antreprenori tineri de către antreprenorii care au trecut prin anumite provocări când au dus businessurile lor la următorul nivel”, a explicat Radu Ciobanu.

 

Ce a mai spus Radu Ciobanu, Conf. univ. dr. – Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori, Academia de Studii Economice din Bucureşti:

În momentul de faţă trăim într-un mediu de afaceri din ce în ce mai complex, ceea ce înseamnă că şi competenţele pe care trebuie să le aibă antreprenorii sunt complexe. Mă gândesc aici la trei paliere, pe de o parte vorbim de hard skills şi aici este importantă competenţa financiară pe care trebuie să o aibă antreprenorii, soft skills, aici vorbim de competenţe de comunicare, de management, de modul de a construi o echipă şi competenţe digitale, pentru că într-adevăr businessurile au suferit o transformare digitală. Nu mai poţi să concepi un business dacă nu este online.

În acelaşi timp m-as întoarce la hard skills şi întrâadevăr, partea de competenţă financiară se leagă foarte mult de educaţia financiară antreprenorială. Nivelul de educaţie financiară a crescut în România în ultima perioadă, totuşi una este să fii educat financiar, să ai cunoştinţe pe diverse servicii şi produse bancare, de asigurare şi altceva este să fii abil financiar, să cunoşti exact momentul în care să te foloseşti de un produs financiar sau un produs de asigurare.

La nivelul universităţilor, cam toate au o societate de antreprenoriat studenţească care încearcă să identifice care sunt studenţii antreprenori, să îi aducă în anumite boot camp-uri pentru a le creşte nivelul de competenţă financiară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO