Eveniment

Răsturnare de situaţie: România trebuie să recupereze un ajutor de salvare în valoare de 13 milioane de euro de la CNU

Răsturnare de situaţie: România trebuie să recupereze...

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax

24.02.2020, 19:22 339

Comisia Europeană a constatat că ajutorul de salvare acordat în 2016 de statul român Companiei Naţionale a Uraniului este ilegal, potrivit unui comunicat al CE. Decizia Comisiei prevede că statul trebuie să recupereze cele 13 milioane de euro de la companie plus dobânda.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, CE a constatat că ajutorul de salvare de 13 milioane de euro acordat în 2016 de statul român Companiei Naţionale a Uraniului este ilegal.

„În consecinţă, România nu poate pune în aplicare măsurile de sprijin prevăzute în planul de restructurare a companiei şi trebuie să recupereze, de asemenea, ajutorul deja acordat. „Această decizie va restabili situaţia concurenţială de pe piaţă şi va asigura faptul că CNU nu concurează neloial cu alţi operatori mai eficienţi. De asemenea, aceasta va împiedica CNU să menţină operaţiuni ineficiente generatoare de pierderi, care ar putea duce, în cele din urmă, la creşterea preţurilor la energia electrică şi la un cost mai mare pentru contribuabilii români”, a spus vicepreşedinta Comisiei Europene Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei.

În 12 iunie 2017, România a informat Comisia Europeană în legatură cu planul de restructurare a CNU, care se confrunta cu dificultăţi financiare. Planul de restructurare a venit după un ajutor de urgenţă acordat pentru a ţine compania pe linia de plutire, în valoare de aproximativ 13 milioane de euro (62 milioane de lei), pe care Executivul comunitar l-a aprobat temporar în 30 septembrie 2016.

„Reglementările UE privind ajutorul de stat permit doar în anumite condiţii intervenţia statului pentru o firmă aflată în dificultate financiară. În 8 mai 2018, Comisia Europeană a deschis o investigaţie aprofundată pentru a evalua daca planul iniţial de restructurare este în linie cu aceste condiţii şi, astfel, cu reglementările UE privind ajutorul de stat. Investigaţia Executivului comunitar a arătat ca cel mai recent plan de restructurare, ca şi cel precedent, nu dispersează temerile pe care le-a avut Comisia Europeana când a demarat investigaţia aprofundată, în 2018", se arată în comunicatul Comisiei.

Compania Naţională a Uraniului este singurul producător de profil din ţara noastră, în competiţie cu compania canadiană Cameco, al doilea producător mondial de pe piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO